Компанията за модерни ядрени реактори на Бил Гейтс TerraPower и

...
Компанията за модерни ядрени реактори на Бил Гейтс TerraPower и
Коментари Харесай

ОАЕ подписаха сделка за модерни реактори с ядрената компания на Бил Гейтс

Компанията за съвременни нуклеарни реактори на Бил Гейтс TerraPower и държавната нуклеарна компания на Обединените арабски емирства ENEC ще изследват евентуалното развиване на новаторски реактори.

Техният меморандум за съгласие идва на фона на устрема на ОАЕ да разшири потенциала си за нуклеарна сила и обещанието на повече от 20 народи (включително България), обещано по време на климатичната конференция COP28 в Дубай, да утроят каузи на нуклеарната сила през това десетилетие, написа Reuters.

За ОАЕ ние търсим бъдеще с чисти електрони и молекули, които могат да бъдат въведени действително от усъвършенствани реактори “, сподели Мохамед Ал Хамади, основен изпълнителен шеф на ENEC, по време на церемонията по подписването.

„ Въвеждането на съвременни нуклеарни технологии на пазара е от решаващо значение за реализиране на световните цели за декарбонизация “, добави президентът и основен изпълнителен шеф на TerraPower Крис Левеск.

В момента ОАЕ разполагат с една обичайната атомна електроцентрала, покрай Абу Даби, която стартира да създава електричество през 2020 година TerraPower, в това време, има демонстрационен план за своя модернизиран натриев реактор в американския щат Уайоминг, който се надява да влезе в употреба през 2030 година

Усъвършенстваните реактори са предопределени да бъдат по-малки, по-лесни за създаване и по-динамични от обичайните централи и се смятат от някои за жизненоважно допълнение към непостоянните енергийни източници, като вятър и слънце, които се развиват все по-бързо.

Меморандумът за съгласие сред TerraPower и ОАЕ гласи, че те ще проучат приложенията за съвременни нуклеарни реактори, като да вземем за пример предпазване на сила в мрежата и обезпечаване на силата, нужна за произвеждане на водород и декарбонизиране на въглищни, стоманени и алуминиеви фабрики.

Един евентуален проблем обаче е, че натриевите реактори на TerraPower изискват гориво, наречено нискообогатен уран (HALEU), чийто главен производител сега е Русия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР