Компанията за луксозни имоти Unique Estates представи своя анализ на

...
Компанията за луксозни имоти Unique Estates представи своя анализ на
Коментари Харесай

Нови райони с луксозно строителство привличат купувачите на имоти

Компанията за първокласни парцели Unique Estates показа своя разбор на пазара на недвижими парцели в България за миналата 2017 година Сред обрисуваните трендове и прогнози са:

В синхрон с цялостния растеж на стопанската система и на пазара на жилища продажбите на първокласни парцели означиха динамична година. 2017 година регистрира растеж на покупко-продажбите, резистентен брой запитвания от клиенти и задържане или повишаване на цените в другите региони на София. През годината ползата към първокласни покупки остана висок както за жилищни потребности, по този начин и за инвестиция.

Новите зони

В резултат от увеличаващото се търсене и развиването на инфраструктурата се обособиха нови перспективни зони за позициониране на първокласни планове. Предлагането на първокласни парцели към момента изостава по отношение на търсенето, само че с новите планове през 2018 година пазарът ще върви към по-добър баланс. Строителната интензивност е висока и дружно с познатите и одобрени квартали на пазара излизат от ден на ден планове в нови и желани от купувачите първокласни региони.

Сред образците в София е зоната към Paradise Center, която търпи бързо развиване с откриването на метростанция „ Витоша “ и цялостното възстановяване на инфраструктурата. Данните от покупко-продажби в региона демонстрират, че цените порастват и общоприетото предложение към този момент стартира от 1200 евро/кв. м, като доближава и по-високи равнища за първокласни парцели. От близостта си до Витоша и подобряващата се инфраструктура печели и регионът към Камбаните и „ Резиденшъл парк София “, който става все по-предпочитан от купувачите на първокласно строителство.

В централната част на града ползата за развиване на планове и покупки се разраства и в посока паметника Левски и бул. „ Дондуков “ и упованията са той да търпи мощно развиване през идващите години. Друг перспективен регион са квартал Изгрев и периферията на Дианабад, където на мястото на някогашния цех „ Фурнир “ се появи зона с висок клас жилищни планове. Тази част на София също радикално трансформира образа си през последните години и се радва на мощен интерес от страна на купувачите. По данни на Unique Estates в региона към този момент има и второстепенен пазар, а цените на парцелите стартират от 1500 евро/кв. м.

„ И в новите, и във към този момент одобрените региони на пазара на първокласно строителство отбелязахме динамично търсене и сериозен размер покупко-продажби през миналата година. Очакванията ни са за деен пазар и през 2018 година, като в това време растежът на новото строителство ще спомогне за усмиряване на цените “, означи Весела Илиева, ръководещ сътрудник в Unique Estates.

Развитие на първокласния сегмент

Като цяло 2017 година мина под знака на деен пазар на първокласни парцели, като означи 9% растеж на наемните покупко-продажби и 6% повече продажби, демонстрират данните на Unique Estates. Значителен растеж означиха покупко-продажбите в най-високия ценови сегмент – над 800 000 евро. В тази категория попадат главно еднофамилни къщи и резиденции, които през миналата година се радваха на възходящ интерес.

„ Това са парцели, които са търсили покупател дълго време, и сега пазарът е догонил цената им. От друга страна следим растеж на клиентите, които се интересуват от доста висок клас парцели, а предлагането не е повишено. Това търсене докара до растеж на покупко-продажбите над 1 млн. евро, като в това число реализирахме единични продажби и над 2 млн. евро “, разяснява Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates.

Активен интерес през годината записва и по-ниският сегмент на пазара на първокласни парцели – до 300 000 – 350 000 евро. Основните покупки в този ценови клас се осъществят от хора, търсещи жилища в централната част на София и къщи с капиталова цел. Те купуват парцели в влиятелни региони, които елементарно се осъществят на наемния пазар. При остарялото строителство в този ценови клас се следи и мощно търсене на жилища за изцяло възобновяване и препродажба. Според Unique Estates този тренд от ден на ден се трансформира в бизнес за хората със свободни средства. Възможността за отдаване чартърен на такива парцели през Airbnb и напорът на непознати туристи през последните години още повече усилват атрактивността им.

За сметка на оживлението във високия и ниския сегмент на първокласния пазар, парцелите в междинния ценови клас мъчно намират реализация. Става въпрос главно за къщи в диапазона сред 350 000 и 600 000 евро. Най-често това са парцели с положителни местоположения, само че строени преди повече от 10 години, с релативно дребни дворове от 500 – 600 кв. м, липса на задоволително бани, на гаражи, с незадоволителна височина на таваните. Купувачите с по-високи финансови благоприятни условия мигрират към горния ценови клас, а тези с по-ограничени бюджети – към долния, което ще наложи промяна в цените на къщите от междинния сегмент.

Цени, търсене и предлагане

През 2017 година цените на първокласните жилища не осъществиха забележителен растеж. В множеството квартали бе записано задържане или леко повишаване, а приблизително за пазара цените резервираха равнищата си от миналата година, демонстрира статистиката на Unique Estates.

Подобна бе картината на всеобщия жилищен пазар, където цените през 2017 година се усилиха приблизително с 6.3%. Задържането им в първокласния сегмент е обяснимо с по-малкия размер на този пазар и по-високия клас парцели, което ги прави по-слабо податливи на огромни ценови съмнения.

По-забележимо повишаване през 2017 година бе записано при къщите по Витошката яка, където междинните цени през 2017 година доближиха 1500 евро/кв. м. В съпоставяне с година по-рано растежът е почти 13%. Поскъпването частично се дължи на посоченото нагоре преориентиране на купувачите към най-високия сегмент на първокласния пазар за сметка на междинния клас парцели.

Прогнози

Очакванията на Unique Estates са, че и през 2018 година няма да липсват изненади при най-търсените местоположения и цените на неповторимите парцели ще порастват.

При общоприетото първокласно строителство обаче прогнозата е по-скоро за задържане на цените поради възходящото предложение. Подобна наклонност към този момент се следи в региони като квартал Лозенец, където през последните месеци на пазара излязоха знакови планове. В момента там се следи леко задържане на продажбите, защото купувачите се нуждаят от повече време, с цел да се ориентират в пазара и да вземат решение.

Целият разбор на Unique Estates за 2017 година може да намерите ТУК.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР