Компанията за киберсигурност Kaspersky обяви, че е открила най-способния и

...
Компанията за киберсигурност Kaspersky обяви, че е открила най-способния и
Коментари Харесай

Голяма заплаха е надвиснала над всеки, който използва Android

Компанията за киберсигурност Kaspersky разгласи, че е разкрила най-способния и изкусен троянски код за Android до момента. Той е кръстен Skygofree и съгласно компанията до момента различен сходен злотворен код за Android не е бил откриван.

Всичко обвързвано с троянския код се оказва доста добре премислено и създадено. Той се популяризира посредством подправени мобилни страници, които се показват за страници на известни мобилни оператори. Те оферират на потребителите да изтеглят и конфигурират приложение, което сякаш би трябвало да усъвършенства качеството на мобилната връзка и да усили скоростта на изтегляне.

В реалност потребителите, които са се излъгвали, конфигурират самия троянски код. Според Kaspersky Skygofree е дело на италианска компания за киберсигурност. Вирусът се създава още от 2014 година, само че първите му версии нямат нищо общо със сегашните му качества.

Добрата вест е, че Skygofree може да се конфигурира само от потребителя. Ако той не конфигурира приложения от неофициални източници, няма по какъв начин да бъде жертва на Skygofree. Троянският код употребява 5 познати уязвимости в Android. Новите версии на платформата към този момент имат и нужните отбрани.

Повечето консуматори обаче употребяват по-стари версии на мобилната операционна система. На максимален риск са изложени тези, които са отключили и достъпа до ядрото, с цел да могат да модифицират платформата или да употребяват други неофициални приложения с повече функционалности.

Skygofree има способността да наблюдава съвсем цялата връзка на инфектираното устройство. Троянският кон може да извлича информация и от приложения като WhasApp, Фейсбук, Skype, Twitter и Viber. Освен това може да се командва посредством SMS. Има опция за записване на въвежданата от потребителя информация и също така може да записва протичащото се на екрана. Има и функционалност за активиране на вградените камери на телефона и запис на видео и аудио. Според Kaspersky до момента не е имало троянски кон или различен вирус за Android, Който по едно и също време да може толкоз доста разнообразни неща.

Най-добрата отбрана за потребителите остава нарасналото внимание и да не конфигурират приложения от неофициални източници. Също по този начин и да употребяват допустимо най-актуална версия на Android, която има отбрани за множеството уязвимости, които се употребяват от Skygofree.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР