Компанията й Lens Technology прави стъкла за смартфони и таблети,

...
Компанията й Lens Technology прави стъкла за смартфони и таблети,
Коментари Харесай

Чжоу Цюнфей – от малката свинарка до „стъклената” кралица

Компанията й Lens Technology прави стъкла за смарт телефони и таблети, а измежду клиентите й са Apple, Samsung и Huawei. 47-годишната милиардерка Чжоу Цюнфей, първа измежду self-made дамите, живее в имение за 27 млн. $ в Хонконг. Най-добре я разказва нейният братовчед с израз на езика Хунан: тя е ba de man, което в превод значи „ човек, решил да прави това, което другите се опасяват да правят ”.
 Чжоу Цюнфей  Чжоу Цюнфей  Чжоу Цюнфей  40-5
Детството й не е обсипано с рози

Баща й губи зрението си още преди нейното раждане, а ненавършила 5 годинки, умира майка й. За да свърже двата края, фамилията отглежда прасета и патици.

Момичето освен вещо се оправя с домакинската работа, само че върви прилежно на учебно заведение. В спомените на преподавателите си тя е доста схватлива, а когато един от тях прочита в клас съчинението й „ Моята майка ”, множеството деца се разплакват.

Независимо от триумфите си, на 15 девойката напуща бащиния дом. След десетилетия тя ще опише в изявление, че в родното й селце малко девойки са можели да си разрешат да продължат образованието си. Повечето бързали за се омъжат и ги повличал въртопът на фамилния обичай. Тя обаче избрала бизнеса и не съжалява за това.

В търсенето на по-щастлива орис дружно със фамилията на чичо си Чжоу се насочва на юг, в провинция Хуандун. Тя мечтае да стане знаменит моделиер, само че мъчно съумява да се уреди в цех, където създават стъкла за часовници.

Смелата работничка

Работният ден стартира в 8 и продължава от време на време до 2 през нощта. През цялото време се постанова девойката безмълвно да полира стъкла. За цяла промяна заплащат по $.

Чжоу се задържа 3 месеца, след това подава молба за овакантяване. Заявлението й обаче трогва шефа поради честността му – младата работничка искрено написа, че се е изморила от скучната и еднообразна работа, само че паралелно с това благодари за предоставената й опция за опознае от вътрешната страна индустриалния развой.
Шефът не уволнява смелата госпожица, а й дава обещание развиване в кариерата, като й предлага покачване. И по този начин Чжоу остава в завода още три години и последователно израства, съвместявайки работата с образованието – посещава локалния университет и овладява тънкостите на счетоводството, компютрите, пожарната сигурност, даже минава курсове за ръководство на тежкотоварни коли. Единственото, за което през днешния ден съжалява, е, че не е научила британски.

11 пъти пада, само че става и продължава

Във фабриката научава технологията за правене на стъклени повърхности. Държи да разбере по какъв начин работи всяка машина в индустриалния развой. Когато навършва 22, младата жена събира храброст да стартира независим бизнес, в който влага 3 хиляди $. Тя и роднините й наемат прилежащата тристайна къща, където стартират да създават по-качествени часовникови стъкла.

До хепиенда обаче е прекомерно надалеч. Рядко се приказва какъв брой пъти бизнесът на Чжоу се сгромолясва, а тя, без значение от неуспеха, се възражда като феникс от пепелта. Опитва да създава екрани за тв приемници, микросхеми… Да се напипа златната жилка, става известно, не е по никакъв начин елементарно. Първите 11 плана се провалят, два пъти тя е принудена да разпродаде своето имущество, с цел да покрие задълженията си.

Навярно всеки различен на нейно място би се предал, решавайки, че бизнесът не е за него и би станал наемен служащ, който живурка от заплата до заплата. Но и по тази причина не би попаднал в листата на „ Форбс ”…

Чжоу не се плаши от нищо – тя решително върви към задачата си, зареждайки всички към себе си със своята гневна сила. Дори и най-закостенелите скептици стартират да имат вяра, че всичко ще бъде наред.

Птичето каца на рамото

Късметът спохожда тези, които не изневеряват на своята цел. И не щеш ли дванайсетият план стартира да носи облаги. През 2001 година локалната компания Leidi Science and Technology Company получава огромна поръчка за направа на панели за сгъваеми мобилни телефони. Директорът на предприятието разпределя дилемите сред няколко локални компании, измежду които и тази на Чжоу. Тя стартира да опитва и внедрява разнообразни технологии от производството на часовници в изработката на здрави стъкла за телефони. Дотогава екраните на мобилните са от пластмаса и неприятно възпроизвеждат цвета, бързо се замърсяват. Това става отправната точка за развиването на бизнеса. След 2 години Чжоу основава Lens Technology.

През 2004 година тя получава ненадейно предложение от Motorola да им помогне с създаването на панел за новото им устройство Razr V3. По това време множеството екрани са пластмасови, а американците желаят стъклена повърхнина, която да устоя на надраксвания и да обезпечава по-ярки изображения. Скоро по-късно следват поръчки от HTC, Nokia и Samsung, както и от Sharp и Sony. Междувременно Lens Technology усъвършенства технологиите и вкарва нововъведения в целия сегмент. През 2007 година Apple прави гражданска война с iPhone и неговия мултитъч панел и избира точно компанията на Цюнфей за снабдител, какъвто е и до през днешния ден.
Днес компанията Lens Technology, в която се трудят 75 хиляди души, създава екрани за Apple и Samsung, има три индустриални предприятия и годишни доходи от над 2,6 милиарда $. На въпроса на публицистите за тайната на триумфа бизнес дамата непретенциозно отбелязва, че е значимо да не се възгордяваш, когато жънеш триумфи, и да не си разрешаваш да се депресираш, в случай че настанат тежки времена.

Буквално живее в завода

В персоналния живот на бизнес дамата също не всичко е вървяло по вода. Омъжва се, ражда дете и се развежда. След това още веднъж надява брачните окови и за повторно става майка. Днес тя е щастлива майка и брачна половинка. Мъжът й е неин заместител в Lens Technology.

Независимо от приказното си благосъстояние Чжоу не страда от звездомания, горделивостта и самолюбието са й непознати. Признава, че най-комфортно се усеща не в първокласен ресторант или в фешън курорт, а в цеха.
Никой не се учудва, когато притежателката на милиарди, инспектирайки производството, бърка във ваната с вода – тя просто желае да разбере подхожда ли температурата на нормата. С лекост сменя технолога зад машината, защото до момента помни всички тънкости при производството. Работниците признават, че не им е елементарно, защото при всеки пропуск бдителната шефка прави забележка по какъв начин са могли да не виждат казуса.

Чжоу в дословен смисъл живее на работното си място. В завода има стаичка, където може удобно да пренощува.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР