Компанията Водафон (Vodafone) обяви във вторник, че планира да изгради

...
Компанията Водафон (Vodafone) обяви във вторник, че планира да изгради
Коментари Харесай

Догодина може да има мобилен интернет на Луната за работа с първото извънземно Audi

Компанията " Водафон " (Vodafone) разгласи във вторник, че възнамерява да построи първата 4G мрежа за мобилни връзки на Луната. За софтуерен сътрудник е привлечена " Нокиа " (Nokia), а събитието ще съвпадне с 50-годишнината от стъпването на човек на лунната повърхнина.

Мрежата ще е предопределена за PTScientists - група от учени и инженери доброволци, основана в Германия, която през юни 2009 година се включи в състезанието на " Google " за премията Lunar X-Prize, чиято цел е задача до Луната. Берлинската група работи с " Ауди " и немското отделение на " Водафон ", с цел да осъществя първото частно втурване на повърхността на земния сателит. В края на януари от " Google " оповестиха, че към този момент никой не е спечелил състезанието, няма да има старт до 31 март 2018 година, каквито бяха първичните проекти, и се изследва по какъв начин самодейността да продължи напред.

Според известието на " Водафон " стартът за PTScientists е плануван за 2019 година от космодрума в Кейп Канаверал на борда на ракета Falcon 9 на компанията SpaceX.

От " Водафон " изясняват, че първата лунна 4G мрежа ще свързва базовата станция в спускаемия уред с два всъдехода Audi quattro. Модулът за ултракомпактна мрежа ще е най-лекият, създаван в миналото - под 1 кг. С негова помощ всъдеходите ще предават данни и видео сигнал с висока резолюция, който от Берлин ще бъде излъчен по цялата планета.

Планът на задачата е всъдеходите да се приближат до бъгито на НАСА от Аполо-17, с което астронавтите Юджийн Сърнан и Харисън Шмид изследваха Луната през декември 1972 година

Двете аудита са дребни - с тегло едвам към 30 кг и потенциал за 5 кг товар. Управлението им ще се прави в действително време от Земята с джойстик въз основата на триизмерни данни от стереоскопичните камери.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР