Компанията United Group, която притежава телекома Vivacom у нас, обяви,

...
Компанията United Group, която притежава телекома Vivacom у нас, обяви,
Коментари Харесай

United Group продаде клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

Компанията United Group, която има телекома Vivacom у нас, разгласи, че продава своята физическа телеком инфраструктура в България, Хърватия и Словения на TAWAL - поделение на саудитската stc Group.

В рамките на договорката против 1,22 милиарда евро собствеността си ще сменят над 4800 кули в трите страни.

Това е първа европейска инвестиция на TAWAL - най-големият снабдител на ICT инфраструктура в Близкия Изток и Северна Африка с общо над 16 000 обекта.

" Сделката ще даде опция за продължение на вложенията в мобилната мрежа, в това число проектите за създаване на към 2000 спомагателни обекта през идващите 20 години, което ще разреши на United Group да продължи да дава висококачествени услуги на своите клиенти в дълготраен проект ", се показва в формалното известие на United Group.

Към момента тя резервира контрола над кулите си в Сърбия, Гърция, Босна и Черна гора. От United Group декларират, че ще продължат с сполучливите си сливания и придобивания и ще търсят благоприятни условия за разгръщане в границите на Европейски Съюз.

Глобална наклонност е телекомите да отделят физическата инфраструктура и потребителските услуги в обособени бизнеси поради спецификите на всяка една от тези действия. Подобни процеси се случват и у нас и с трите телекома. Vivacom обаче първи продават този си бизнес на външна компания.

За възможна продажба на част от мрежовата инфраструктура на United Group се знае още от ноември 2022 година Появиха се информации, че капиталовата банка Goldman Sachs е била наета, с цел да откри купувачи на активите. Това се случи на фона на поскъпващите облигации на United Group поради фактори като висока инфлация и все по-високи лихви.

Междувременно у нас United Group получиха мрежовата инфраструктура на " Булсатком ", в това число кулите на компанията.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР