Компанията TerraPower на Бил Гейтс е готова да участва в

...
Компанията TerraPower на Бил Гейтс е готова да участва в
Коментари Харесай

Бил Гейтс ще изгражда ядрени реактори във Великобритания

Компанията TerraPower на Бил Гейтс е подготвена да взе участие в многомилиарден конкурс за построяването на нуклеарни реактори в Обединеното кралство, оповестява The Sunday Times. Компанията ще се конкурира с американските Bechtel и GE Hitachi, както и с английската Rolls-Royce. Стартъпът основава дребни реактори на стойност към 1 милиарда $, които създават сила на по-ниска цена от обичайните нуклеарни електроцентрали

TerraPower съобщи, че сега „ изследва опцията “ да нарежда своите дребни нуклеарни реактори Natrium в Обединеното кралство, като означи, че кралството „ има какво да предложи в региона на внедряването на нови нуклеарни технологии “.

Освен Гейтс, в състезанието, проведен от английските управляващи, ще вземат участие и американските компании GE-Hitachi и Bechtel, както и английската Rolls-Royce, която е локален „ първенец “ в региона на дребните модулни реактори (SMR), отбелязва изданието.

SMR (Small Modular Reactors) създават сила с нулеви излъчвания на по-ниска цена от обичайните огромни нуклеарни електроцентрали. Реакторите от сходен вид се създават в цех и по-късно се сглобяват на място, без да е належащо построяването на спомагателна инфраструктура, добавя The Sunday Times.

Гейтс основава TerraPower през 2006 година Компанията е профилирана в „ налична, безвредна и екологично чиста форма на нуклеарната енергия„. Малките реактори на Natrium, струващи към 1 милиарда $, са с мощ 345 MW. Тя може да бъде увеличена до 500 MW в моменти на пиково натоварване на електрическата мрежа. В същото време сходната технология на Rolls-Royce коства осезателно повече – 2 милиарда паунда или към 2,5 милиарда $.

Британските управляващи ще изберат два или три разновидността, с цел да понижат риска от закъснение на доставките и да изградят новия капацитет на страната в региона на нуклеарната енергетика. Правителството сътвори нов орган, наименуван Great British Nuclear, който да следи самодейността. Предвижда се спечелилите да бъдат оповестени през есента.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР