Компанията TerraPower е на път да започне изграждането на атомни

...
Компанията TerraPower е на път да започне изграждането на атомни
Коментари Харесай

Компания на Гейтс започва изграждането на АЕЦ в САЩ, дори и да не получи разрешение за строеж от регулаторите

Компанията TerraPower е на път да стартира построяването на атомни електроцентрали от последващо потомство в Съединени американски щати. Това, което я прави по-интересна обаче е, че един от съоснователите й един от най-богатите хора на света - милиардера Бил Гейтс.

Главният изпълнителен шеф на компанията Крис Левеск декларира, че TerraPower ще стартира да строи на място покрай въглищен цех в Кемерер, Уайоминг през юни, даже в случай че до тогава не е получила позволение за градеж от регулаторите, написа Business Insider.

Компанията възнамерява да пусне нуклеарната централа в употреба през 2030 година, добави той. TerraPower е събрала 1 милиард $ финансиране.

Компанията ще употребява течен натрий вместо вода за изстудяване на реактори, което ги прави по-евтини за работа. " Натриевите съоръжения ще костват половината от това, което костват инсталациите за леки водни реактори... и ние придвижваме плана си много нападателно ", разяснява Левеск.

Гейтс взе участие в основаването на TerraPower през 2006 година и от този момент е неин ръководител. Компанията съобщи, че задачата й е да даде на света по-достъпна, сигурна и екологична форма на нуклеарна сила.

Натриевият реактор се чака да коства 4 милиарда $, като към половината от разноските ще бъдат поети от Министерството на енергетиката.
 Малки модулни реактори или какво ще съставляват първите сходни нуклеарни планове в Европа
Малки модулни реактори или какво ще съставляват първите сходни нуклеарни планове в Европа

Те трявба да икономисват разноски и време за създаване и могат да се внедряват последователно

Междувременно съветски и китайски държавни компании към този момент са съумели да пуснат по-малки нуклеарни реактори. Напредъкът в създаването на сходни технологии в стопанска система номер 1 обаче е в застой през последните години.

Високите лихвени проценти затрудняват привличането на финансиране за такива стартъпи, а нашествието на Русия в Украйна и последвалото изключване от финансовите пазари направи по-трудно за фирмите да си доставят уран, нужен за реакторите.

През декември 2022 година TerraPower отсрочи стартирането на огромния план с минимум две години, което Левеск приписа на войната в Украйна, която засегна доставките на уран.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР