Компанията Спейс екс (SpaceX) ще опита да върне горната степен

...
Компанията Спейс екс (SpaceX) ще опита да върне горната степен
Коментари Харесай

Илън Мъск иска да приземява ракетни степени с... балони

Компанията " Спейс екс " (SpaceX) " ще опита да върне горната степен на ракетите от орбитална скорост, употребявайки великански празненство балон ".

Този туит на изпълнителния шеф на компанията Илън Мъск пристигна половин месец след първоаприлската му смешка, че друга негова знакова компания - " Тесла ", е банкрутирала. Този път той не даде индикации, че се майтапи, само че първоначално посочи: " Ще прозвучи налудничаво, само че... "

След мнения в " Туитър " той посочи, че балонът би оказал помощ да се сътвори " великански обект, който резервира формата си ", понижава балистичния коефициент и забавя степента на ракетата. В момента вторите (горни) степени на ракетите " Фалкън ", изстрелвани от " Спейс екс ", се приводняват в неплавателни региони на Тихия океан.

Мъск не посочи дали става дума за двустепенните " Фалкън " - през 2015 година компанията му за пръв път сполучливо върна първата степен на ракетата Falcon 9 и от този момент са осъществени общо голям брой кацания, само че и повторни изстрелвания на рециклирани съставни елементи.

Той нееднократно е заявявал, че желае да може да употребява наново всички степени на ракетите си.
SpaceX will try to bring rocket upper stage back from orbital velocity using a giant party balloon
— Elon Musk (@elonmusk) April 15, 2018

В случая, в случай че успее, това може да е доста потребно на " Спейс екс ", отбелязва софтуерното издание Endgadget. Към 2018 година изстрелванията костват 62 млн. $ всяко, като се регистрира сполучливото приземяване на първите степени. " Ако надеждно може да възвръща горните степени с релативно нискобюджетен способ като балон, може както да понижи разноските си, по този начин и да направи изстрелванията по-привлекателни за клиенти ", написа Endgadget.

" Като се добави и неналичието на нездравословен резултат за природата... може да си коства да се опита използването на балон, колкото и неуместно да звучи в първия миг. "

Мъск повече от един път е осъществявал неуместно звучащи хрумвания и даже ги е превръщал в сполучливи бизнес инициативи, само че какво ще стане с подобен балон в галактическия вакуум? Как тъкмо ще се върне в атмосферата? Въпросите остават, написа Mashable.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР