Компанията се готви за преструктуриране под ръководството на новия си

...
Компанията се готви за преструктуриране под ръководството на новия си
Коментари Харесай

Akzo Nobel сключва примирие с инвеститора активист Elliot

Компанията се готви за преструктуриране под управлението на новия си изпълнителен шеф Тиери Ванланкер.

© Robin Van Lonkhuijsen Още по тематиката
Антъни Бургманс се отдръпва като ръководител на компанията вследствие на инвеститорски напън
26 юли 2017
Тон Бюхнер се отдръпва по здравословни аргументи, ще го замести Тиери Ванланкер
19 юли 2017 2 юни 2017
Група притежатели упорстваха бордът на шефовете да одобри офертата за придобиване от американската PPG
30 май 2017
Близо една пета от акционерите желаят обединение с американската PPG и отхвърлят претекстовете за отвод на управлението
23 май 2017

Компанията се е съгласила да назначи трима нови шефове в управителния си съвет.Холандският производител на бои и покрития Akzo Nobel постави завършек на нескончаем спор с Elliot Advisors, американския хедж фонд деятел, който от известно време подлага на критика управлението на компанията за решенията, които взема. Като част от съглашението компанията се е съгласила да назначи трима нови шефове в управителния си съвет, оповестява Financial Times (FT).

За съглашението

Споразумението сред производителя на марката Dulux и Elliot е резултат от напъните на компанията да усъвършенства деликатните си връзки с вложителите, откакто в края на юни управлението на Akzo Nobel отхвърли предлагането за придобиване от американския си съперник PPG на стойност 27 милиарда евро, или с към 50% повече от пазарната й капитализация в този миг. Това и слабото показване на производителя през второто тримесечие в допълнение нажежиха ситуацията в компанията и се трансфораха в причина за няколко правосъдни каузи сред нея и най-големия й вложител Elliot.

От компанията са се съгласили с условията на Elliot да се назначат трима нови шефове в управителния съвет, с което се реализира краткотрайно помирение сред страните. В подмяна вложителят деятел се съгласи да поддържа проекта на Akzo Nobel да раздели бизнеса си в две обособени компании, концепция на някогашния основен изпълнителен шеф на компанията Тон Бюхнер, който се отдръпна през юли по здравословни аргументи. След отдръпването на Бюхнер преструктурирането на компанията под управлението на заместника му Тиери Ванланкер изглеждаше все по-невероятно. Подкрепата от страна на акционерите и готовността на новия изпълнителен шеф да одобри концепцията на предшественика си обаче, наподобява, ще обезпечат реализирането на желанията.

Добро начало

Новините за съглашението с Elliot се отразиха позитивно на акциите на Akzo Nobel, които нарастнаха с 1.27%, достигайки 77.54 евро за брой, в часовете преди началото на постоянната борсова сесия в сряда. Преструктурирането на компанията съставлява сериозна опция за Akzo Nobel, чийто бизнес от известно време страда от възходящите цени на суровините, нужни за произвеждане на бои и покрития - наклонност, отразила се на резултатите на компанията за второто тримесечие.

Важните решения предстоят

Съдебните разногласия, зародили към отхвърли на офертата за придобиване от PPG, събраха под едно крило акционерите, които подлагаха на критика ръководството на ръководителя на компанията Антъни Бургманс, оповестил се срещу съглашението с PPG. След катo съдът на два пъти отхвърли желае на Elliot Бургманс да бъде отхвърлен от поста, самият той се съгласи да се отдръпна през април 2018 година Беше реализирано също по този начин съглашение предлагането на PPG и измененията в управлението на компанията да бъдат разисквани на среща на акционерите на 8 септември.

Гордън Сингър, синът на създателя на Elliot и началник на европейските интервенции на фонда, съобщи, че се радва на постигнатото съглашение с производителя. За новите позиции, изисквани от Elliot, от Akzo Nobel са номинирали Сюзан Кларк, някогашен шеф в SABMiller, и Патрик Томас, ръководител и основен изпълнителен шеф на немския производител на полимери Covestro. Третото попълнение в управителния съвет на компанията ще бъде определено от акционерите на Akzo Nobel отпред с Elliot.

Изискванията към холандците обаче не се изчерпват единствено с назначенията. Производителят на Dulux се е съгласил да продаде профилираното си поделение за произвеждане на химикали, като по този метод ще се концентрира върху главния си бизнес - производството на бои и покрития. Благодарение на средствата, които се чака да постъпят от договорката, от компанията са дали обещание на акционерите изплащането на ексклузивен дял на обща стойност 1.6 милиарда евро и са нараснали прогнозните си резултати за идващото тримесечие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР