Компанията Rolls-Royce представи концептуален ядрен реактор, който може да осигури

...
Компанията Rolls-Royce представи концептуален ядрен реактор, който може да осигури
Коментари Харесай

Ядрена енергия на Луната: Rolls-Royce представи ядрения си реактор СНИМКА

Компанията Rolls-Royce показа концептуален нуклеарен реактор, който може да обезпечи сила за бъдещи бази на спътника на Земята. Засега това е единствено модел, само че инженерите на английската компания имат намерение да основат работеща версия в близко бъдеще, с цел да го изпратят на Луната още през 2029 година, пише Space.

През март Британската галактическа организация отпусна на Rolls-Royce близо 4 милиона $ за създаване на евентуално революционна лунна технология - нуклеарен реактор за зареждане на лунни бази.

Според изказването на компанията това е направило допустимо провеждането на значими проучвания и създаването на технологии, които приближават главната цел до основаването на работещ миниреактор, който основава нуклеарна сила. В същото време тази разработка може да се употребява освен в космоса, само че и на Земята.

Представеният от Rolls-Royce модел миниреактор е необятен 1 метър и дълъг 3 метра. Засега това устройство не генерира сила и ще са нужни още 6 години и няколко милиона $, с цел да се сътвори работещо устройство.

Ако всичко върви по проект, то през 2029 година този реактор ще отиде на Луната, с цел да тества функционалността на технологията. Процесът на основаване на сила в новия реактор ще бъде същият като в атомната електроцентрала, т.е. силата се освобождава вследствие на деленето на ядрото на атома.



Снимка: Rolls-Royce

Повечето от устройствата, които отиват на повърхността на Луната, получават сила от слънчевите лъчи. Но този способ има своите ограничавания, защото всеки месец нощта пада на луната за 2 седмици и слънчевата светлина не е задоволителна за приемане на сила.

По-прост и по-малко мощен източник на нуклеарна сила, употребен в някои галактически кораби, са радиоизотопните термоелектрически генератори (RTG). Тези нуклеарни акумулатори се основават на естествения развой на радиоактивен разпад, при който по-малко устойчиво ядро ​​се трансформира в по-стабилно с течение на времето, освобождавайки сила в процеса.

От друга страна, процесът на нуклеарно разделяне разделя огромно атомно ядро ​​на по-малки фрагменти. В резултат на реакцията се създава доста повече сила.

В момента инженерите на Rolls-Royce учат способи, които ще разрешат топлината, отделена от реактора вследствие на нуклеарно разделяне, да се преобразува в електричество. В стандартните нуклеарни реактори на Земята тази топлота кара водата да кипи, която по-късно се трансформира в пара, която завърта турбина. Такава система обаче може да се окаже прекомерно комплицирана за галактическите технологии.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР