Компанията продава торове, като една от причините за по-слабите резултати

...
Компанията продава торове, като една от причините за по-слабите резултати
Коментари Харесай

"Неохим" изтри печалбата от началото на годината

Компанията продава торове, като една от аргументите за по-слабите резултати е локалният пазар, до момента в който външните порастват

© Надежда Чипева Още по тематиката
По-малко дивиденти, само че постоянна рентабилност

Публичните компании ще разпределят към 140 млн. лева от облагите си, което е с 46% по-малко от рекордната 2017 година
20 юли 2018
" Неохим " ще разпредели 3.4 млн. лева дял за предходната година

Това е по 1.30 лева на акция, изплащането стартира от 8 август
16 апр 2018
Напред, само че не и нагоре

Бизнесът на обществените сдружения продължава да пораства, само че акциите им остават под напън
9 мар 2018 Производителят на торове " Неохим " регистрира облага от 322 хиляди лева към края на полугодието. В края на първото тримесечие димитровградският цех беше на облага от над 8 млн. лева, което значи, че през интервала април-юни е работил на загуба.

През полугодието на предходната година сдружението, което се търгува на фондовата борса, беше на облага от 20.36 млн. лева Причината за по-слабите резултати в този момент са в спадналите доходи от локалния пазар и по-високи разноски. Постъпленията падат с 4% до 121.6 млн. лева за цялото полугодие, а разноските нарастват с 14% до 121.3 млн. лева

Като цяло торовото произвеждане е мощно подвластно от цените на природния газ, което е основна суровина. От началото на годината цената му е твърдо нагоре, а от 1 юли тя се подвигна с 10% - по този начин с няколко тримесечни покачвания от 343 лева в края на предходната година тя към този момент е 401 лева за 1000 куб. метра. От управлението на " Неохим " показват в междинния отчет за активността, че цените на природния газ мъчно могат да се предвиждат, а от там и да се реагира в сходство с изменението й. Разбивка на разноските обаче демонстрира, че тези за газ са се повишили с малко, а максимален растеж има при морските разноски – навла и пристанищни разноски, както и при тези за въглеродни излъчвания.

Друг фактор, който въздейства върху активността, са проблемите с финансирането на селскостопанските производители. " Колебаещите се изкупни цени на земеделската продукция, както и увеличената ценова конкуренция на други локални производители са фактори, които мъчно могат да се предвиждат. Те от своя страна оказват огромно въздействие върху реализацията на продукцията ", написа в отчета за активността. Именно и главният спад в продажбите идва от българския пазар, до момента в който зад граница те се покачват.

Спадащите финансови резултати и неподходящата пазарна среда оказват спомагателен напън върху акциите на " Неохим ". За последната година капитализацията се е намалила с над 28% до 109 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР