Компанията Pratt & Whitney съобщи, че работи по обновяване на

...
Компанията Pratt & Whitney съобщи, че работи по обновяване на
Коментари Харесай

Aviation Week: Америка е на крачка от изтребител 6-о поколение?

Компанията Pratt & Whitney заяви, че работи по възобновяване на мотора F135 за изтребителя F-35. Тя към този момент получила „ пътна карта” за увеличение на неговата мощ и „ топлинна скритост”. Става дума за плана по модернизиране под името GO2, който щял да приближи Съединени американски щати на една крачка от изтребителя 6-о потомство, описа изданието Aviation Week.

Уместно е обаче да се цитира военното списание Military Watch, което прецизира, че „ тъкмо определение на изтребител 6-о потомство още не е формулирано”. Така че по-скоро става въпрос за пиар-акция на фирмените експерти по маркетинг.

Прототипът на този мотор F135 XTE68 / LF на Pratt & Whitney беше показан още през 2013 година, след което компанията получи $1 милиарда за период от 5 години за доработване. Парите са изхарчени, срокът изтича, а моторът не е завършен. Сега данъкоплатците би трябвало да бъдат изкушени да се съгласят с ново финансиране, като компанията въз основата на постигнатите резултати щяла да усъвършенства „ адаптивните технологии” и най-после да се получи „ силова установка с изменяем цикъл ХА101 за изтребител от 6-о поколение”.

Засега Военновъздушни сили на Съединени американски щати са установили 966 казуса и дефекти у F-35, заяви Air Force Technology. Изданието добавя, че „ Военновъздушни сили на Съединени американски щати преглеждат опцията да анулират поръчката за 590 изтребителя F-35 заради скъпата употреба и обслужване. През април Пентагонът престана да приема нови самолети поради различията по въпроса кой би трябвало да заплаща скъпите поправки поради проблеми, които не са открити по време на индустриалния процес”.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР