Компанията планира да направи реконструкция и да добави нови 14

...
Компанията планира да направи реконструкция и да добави нови 14
Коментари Харесай

Южноафрикански инвеститор купува The Mall за 156 млн. евро

Компанията възнамерява да направи реорганизация и да добави нови 14 хиляди кв. м отдаваема повърхност

Още по тематиката
Близо 80% от растежа се дължат на продажбите на търговски центрове

Южноафриканският фонд NEPI се контракти да купи комерсиалния център и офиса от австрийско-германския притежател

Трети фонд от ЮАР купува молове в България, този път в Бургас и Стара Загора, откакто към този момент са контрактувани покупко-продажби за три от комерсиалните центрове в столицата

Три столични мола следва да сменят притежателя си с в покупко-продажби за близо 500 млн. евро

20
млн. евро в допълнение се чака да заплати новият притежател за хипермаркета на Carrefour.
Пореден южноафрикански вложител - Hyprop Investments Limtied, навлиза на пазара на търговски площи в България. Чрез английското си сдружение Hystead Limited, в което миноритарен сътрудник й е PDI Investment Holdings Limited, компанията ще купи втория по величина мол в София - The Mall на бул. " Цариградско шосе ". Това ще стане посредством договорка за акциите на настоящия притежател - " АП Ритейл I ", а контрактуваната цена единствено за комерсиалния център е 156 млн. евро. Очаква се купувачът да заплати и към 20 млн. евро за някогашния хипермаркет Carrefour, който е обособена част от комплекса и който сега е благосъстоятелност на Уникредит Булбанк. Така общата цена ще бъде близка до тази, която беше контрактувана с различен южноафрикански покупател - NEPI, само че договорката с него се провали.
С покупката на The Mall се затвърждава наклонността за нахлуване на вложители от ЮАР в Източна Европа, в това число в България. Причината за интереса им е ниската инфлация тук, за разлика от родината им, както и положителната рентабилност на парцелите.

Първа договорка в Европейски Съюз

Сделката, която предстои на утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще бъде подписана с Balkan Retail NV - дъщерно сдружение на записаното в Обединеното кралство Hystead, оповестиха от компанията. Мажоритарен притежател на самата Hystead с 60% от дяловете е южноафриканската Hyprop, а 40% държи записаната в Мавриций PDI. Предвижда се Balkan Retail да закупи акциите на българското сдружение " АП Ритейл I ", което има комерсиалния център, за 156 млн. евро. Според данните в Търговския указател едноличен притежател на " АП Ритейл I " е кипърската Fortone Holdings Limited, само че действително зад сдружението стои гръцката Assos Capital с 85% от капитала. Останалите 15% си поделят Deutsche Bank и Goldman Sachs.

Покупката на комерсиалния център в София се вписва в тактиката на Hyprop за усилване на наличието в Югоизточна Европа. Тя ще бъде и първата й такава договорка в страна членка на Европейския съюз. Чрез Hystead сега компанията има още три мола в района - Delta City Podgorica в Черна Гора, Delta City Belgrade в Сърбия и Skopje City Mall в Македония. " Придобиването на The Mall е продължение на напъните ни да притежаваме висококачествено портфолио от търговски центрове в Югоизточна Европа ", споделя изпълнителният шеф на Hyprop Питър Принслоу. Според компанията първичната рентабилност на мола е допустима и пазарно насочена за обект с това качество и разположение. The Mall разполага с почти 52 хиляди кв. м повърхност и близо 200 наематели, като сега са отдадени 99.7% от площите. Сделката включва и опазване на екипа от 23-ма души, които дават отговор за ръководството на мола.

Планове за разширение

Договорът за комерсиалния център обаче е единствено първата част от желанията на южноафриканския покупател. Компанията възнамерява да придобие и някогашния хипермаркет Carrefour, който е обособена част от комплекса. През предходната година Уникредит Булбанк стана притежател на обекта поради необслужван дълг на притежателя " КМБ България " (вече в несъстоятелност). В известието на Hystead се показва, че " АП Ритейл I " неотдавна е подписал съглашение за извънредно право да закупи площта на хипермаркета. " В момента, в който покупката бъде приключена, The Mall ще получи опция да извърши съществена реорганизация на зоната, като добави почти нови 14 хиляди кв. м отдаваема повърхност, увеличавайки я до 66 хиляди кв. м ", споделят от компанията.

Бъдещият притежател възнамерява да реновира етажа на Carrefour, като включи 30 нови магазина и супермаркет на повърхност до 4 хиляди кв. м. От там прибавят, че договаряния с евентуални наематели към този момент са провеждани и са в напреднал стадий, като ползата на търговците надвишава наличната отдаваема повърхност.

Сделката с Уникредит Булбанк ще бъде обособена от тази за комерсиалния център. Според източник на " Капитал " към този момент има сделка с банката, като цената се очкава да бъде към 20 млн. евро. Така за целия парцел купувачът ще заплати малко под 180 млн. евро.

Инвеститорска вълна

Подобна сума беше контрактувана и с предходния претендент за The Mall - южноафриканския фонд New Europe Property Investment (NEPI), в края на предходната година. По информация на " Капитал " фондът е бил подготвен да заплати 160 млн. евро за комерсиалния център плюс 20 млн. евро за хипермаркета. Сделката даже мина през утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията, само че в последстиве договарянията забуксуваха. Така вместо мола на " Цариградско шосе " NEPI реши да купи " Сердика център ", за което заплати 207 млн. евро.

Hyprop на процедура е четвъртият южноафрикански вложител на имотния пазар в България за последните няколко месеца. Освен NEPI, при започване на април MAS Real Estate разгласи, че купува моловете " Галерия Бургас " и " Галерия Стара Загора " в пакетна договорка за 62 млн. евро. Пред завършване е и продажбата на Mall of Sofia, който става благосъстоятелност на Acsion против 104 млн. евро. По информация на " Капитал " имотна договорка следва и с пети фонд от ЮАР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР