Компанията Pfizer ще предостави около 10 милиона хапчета срещу COVID-19

...
Компанията Pfizer ще предостави около 10 милиона хапчета срещу COVID-19
Коментари Харесай

Pfizer доставя 10 млн. COVID хапчета на бедни страни тази година

Компанията Pfizer ще даде към 10 милиона хапчета против COVID-19 Paxlovid на страни с ниски и междинни приходи тази година. Това заяви в сряда " Ройтерс ", като цитира чиновник на Глобалния фонд, здравна неправителствена организация.

Ръководителят на тактиката на фонда за политика, Харли Фелдбаум, сподели, че Pfizer може да усили доставките по-късно , в случай че участващите организации покажат, че са в положение да разпределят хапчетата добре. Той означи, че множеството ще бъдат налични към края на годината.

" Това явно не е задоволително с цел да отговори на потребностите в тези страни, сподели Фелдбаум по време на онлайн среща на неправителствени организации (НПО), деятели и учени, проведена от авторитетната група за отбрана на потребителите Public Citizen.

Не е ясно дали има налично финансиране в международен мащаб за закупуване на хапчетата и възнаграждение на инфраструктурата, нужна за разпространяването им.
 Израел утвърди новото Коронавирус хапче на Pfizer за незабавна приложимост
Израел утвърди новото Коронавирус хапче на Pfizer за незабавна приложимост

Данните от клиничното изпитване демонстрират 90 % успеваемост за попречване на хоспитализация

Pfizer съобщи, че ще продава по-евтино лекарството в страни с по-ниски приходи, само че не разкри цена. За богатите страни възнамерява да таксува към 700 $ за курс на лекуване - макар че договорката му в Съединени американски щати струваше Paxlovid на 530 $.

" Работим с партньорството ACT-A за доставка на Paxlovid за страни с ниски и по-ниски междинни приходи като част от нашия ангажимент за обективен достъп до оралното лекуване на COVID-19 ", сподели представителят на Pfizer Кит Лонгли в изказване, без да даде детайлности.

Глобалният фонд е част от партньорството Access to COVID-19 Accelerator (ACT-A), изпитание на държавни управления и неправителствени организации като Световната здравна организация за обезпечаване на проби, лекувания и ваксини за страни с по-ниски приходи.

Pfizer съобщи, че възнамерява да създаде най-малко 120 милиона курса от лекуването с две медикаменти тази година . Това е много по-малко от оценката на компанията за пазара на антивирусни хапчета през 2022 година от 250 милиона души в международен мащаб.

Очаква се Paxlovid да бъде основен инструмент за лекуване на COVID-19, откакто понижи хоспитализациите при пациенти с висок риск с към 90% в клинично изпитване. Резултатите са доста по-добри от тези от клинично изпитване на конкурентния перорален антивирусен молнупиравир на Merck Inc (MRK.N).

Pfizer към този момент е подписала контракти за близо 30 милиона курса, съвсем напълно за страни с високи приходи, съгласно Knowledge Ecology International. Съединените щати са обезпечили 20 милиона курса на лекарството.

Миналия месец Pfizer съобщи, че чака минимум 22 милиарда $ в продажбите на Paxlovid тази година , въз основа единствено на подписаните сега контракти, като означи, че цифрата може да се повиши доста по-високо с подписването на повече покупко-продажби. Прочетете още

10-те милиона курса за лекуване, предопределени за страни с по-ниски приходи , " на никое място не са задоволително ", сподели в имейл Питър Майбардук, шеф на програмата Public Citizen`s Access to Medicines.

" Всъщност това е разочароващо дребна част от плашещо оскъдното предложение, което не съумява да се поучи от изгубените животи и моралната злополука на несправедливостта във имунизациите през последната година ", сподели той, имайки поради ранните доставки на ваксини против Коронавирус, които бяха заграбени от по-богатите народи.

Pfizer се съгласи да разреши на производителите на генерични медикаменти да създават версии на Paxlovid за 95 страни с ниски и междинни приходи посредством договорка с интернационалната група за публично опазване на здравето Medicines Patent Pool (MPP).
 FDA в Съединени американски щати позволява първото хапче за лекуване на Covid-19
FDA в Съединени американски щати позволява първото хапче за лекуване на Covid-19

С Хапчето " би трябвало да се стартира допустимо най-скоро след диагностициране и в границите на 5 дни от поява на признаците "

Но Pfizer и MPP не чакат някой от производителите на генерични медикаменти да може да създаде обилни доставки на лекарството до края на годината.

MPP чака да разгласи в средата на март кои производители на генерични медикаменти са подписали съглашения за произвеждане на лекуването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР