Компанията Pfizer и германският ѝ партньор BioNTech са поискали от

...
Компанията Pfizer и германският ѝ партньор BioNTech са поискали от
Коментари Харесай

Ваксината на Pfizer май вече ще се съхранява в обикновен фризер

 Компанията Pfizer и немският ѝ сътрудник BioNTech са поискали от здравния регулатор в Съединени американски щати да облекчи режима за запазване на имунизацията им против COVID-19.

Ако федералната организация за храните и медикаментите (FDA) даде единодушието си, продуктът ще може да се съхранява към този момент във фризери, каквито имат аптеките. Решението на FDA - в случай че утвърди настояването - може да повлияе и на други регулатори да създадат смяната, изключително в страни, които имат усложнения с поддържането на така наречен студена верига - мрежата за разпространение и слагане на дозите, изискваща специфични фризери и контейнери за транспорт с температура от -60 до -80 градуса.

Според новите данни, импортирани във FDA, дозите ще може да се съхраняват при температури от -15 до - 25 градуса в продължение на две седмици. Аптечните фризери поддържат без проблем температури в границите на -18 градуса. Ваксината на Moderna, която се внася и в България, към този момент има утвърждение за запазване в този температурен диапазон.

Това значи също, че имунизацията ще може да доближава региони на света - само че и на развитите страни, където няма специфични фризери за надълбоко заледяване или елементарен достъп до изсъхнал лед. Световната здравна организация се въздържаше да позволява използването ѝ в някои страни точно поради опасения, че те нямат опция да я съхраняват и транспортират.

" Дойче пост ", която популяризира имунизацията посредством поделението си DHL в няколко европейски страни, както и в страни като Израел, Бахрейн, Мексико и Сингапур, разяснява, че смяната на -25 градуса ще улесни превоза, само че все пак самата интервенция остава комплицирана.

Говорителка на компанията, представена от " Ройтерс ", споделя, че щом няма да има потребност от изсъхнал лед, то на самолетите ще може да се товарят повече дози. Едно от обясненията за какво имунизацията на Pfizer би трябвало да се съхранява при толкоз ниска температура, е бързото ѝ основаване.

Според BioNTech условието за дълготрайно запазване и транспорт при минус 70 градуса е от нерешителност, защото тестванията за непоклатимост и резистентност на продукта са почнали релативно късно. Програмата за създаване на ваксина против COVID-19 стартира още през януари 2020 година, като се работи редом по четири разновидността. Но изборът на един от тях става през юли и чак тогава стартират тестванията за стабилността му при разнообразни температури.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР