Компанията оператор на системата за пренос на природен газ в

...
Компанията оператор на системата за пренос на природен газ в
Коментари Харесай

Румъния готви изграждането на газопровод от брега на Черно море до Гюргево

Компанията оператор на системата за транспорт на природен газ в Румъния " Трансгаз ", най-голямата в страната нефтена компания OMV Petrom и националната компания производител на природен газ " Ромгаз " подписаха документ, който планува създаване на газопровод от Тузла (на брега на Черно море) до Подишор (окръг Гюргево) с дължина над 300 км.
 
Инвестицията, оценена на 500 млн. евро, ще даде опция на софтуерния възел в Подишор да разреши на природния газ от Черно море да влезе в националната транспортна система и по този метод да доближи до икономическите оператори и семействата в обитаемоте места, свързани със системата, заяви през днешния ден румънският министър председател Николае Чука, представен от Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.
 
Подписването на този документ е корав ангажимент към развиването на газопровода Тузла-Подишор и към окончателното капиталово решение, оценено на 4 милиарда евро, което се чака това лято, съобщи на церемонията по сключване на документа министър председателят Николае Чука. По думите му това е " план от стратегическо значение за Румъния " за придвижване на употребата на природен газ от дълбоководния периметър Нептун в Черно море.
 
Румънският министър председател означи, че друга изгода от този план е връзката, която той ще направи сред новите източници на природен газ от Трансбалканския кулоар и Вертикалния кулоар, част от който е газопроводът БРУА (BRUA – България, Румъния, Унгария, Австрия).
 
Румъния разполага с ресурсите, работната мощ и капацитета за работа в енергийния бранш и това е посоката, която държавното управление изрично поддържа, съобщи министър председателят. По думите му грижата за повишение на енергийната сигурност на Румъния и за обезпечаване на налична сила за жителите и бизнес средата е извънредно значима цел на държавното управление.
 
" Предоставихме разполагаем национални и европейски запаси, насърчихме вложенията за увеличение на индустриалния потенциал и развиването на енергийната транспортна инфраструктура. Насърчихме решения за диверсификация на енергийния микс, като разработихме нови планове за възобновима сила - слънчева, вятърна на сушата и в морето, водна, атомна, и ускорихме плановете за дребни нуклеарни реактори, вложенията в блокове 3 и 4 на АЕЦ " Черна вода ", реконструкцията на блок 1 на същата централа, както и плана за апаратура за отпадъците от АЕЦ " Черна вода ", съобщи Чука.
 
Той акцентира, че държавното управление отделя нужното внимание на енергийния преход и постигането на задачите, свързани с изменението на климата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР