Компанията Nord Stream 2 AG очаква да получи всички разрешения

...
Компанията Nord Stream 2 AG очаква да получи всички разрешения
Коментари Харесай

Строителството на Северен поток - 2 може да започне тази година

Компанията Nord Stream 2 AG чака да получи всички позволения и да стартира строителството на тръбопровода " Северен поток - 2 " тази година. Това заяви изпълнителният шеф Матиас Варниг в изявление за „ Ди Велт “, представено от ТАСС.

" Технически и в действителност сме изпълнили всички задания и се приготвяме да активизираме сътрудниците ни по контракта “, споделя Варниг. Той напомня, че се чака позволение за строителство в няколко страни. Това са Германия, Швеция и Финландия, както и Дания, която съгласно новия си закон може да наложи несъгласие, отбелязва изпълнителният шеф на Nord Stream 2 AG.

Варниг счита, че главният проблем е, че " комерсиалният план сега е изцяло политизиран “.

„ Северен поток – 2 “ би трябвало да бъде приключен в края на 2019 година съгласно проектите Тръбопроводът ще мине по дъното на Балтийско море от съветското до немското крайбрежие. По всяка от двете тръби ще минават 27,5 милиарда кубически метра газ годишно. Новият газопровод ще удвои мощността на първия " Северен поток ", чийто главен маршрут повтаря.

Газопроводът би трябвало да пресече териториалните води и изключителната икономическа зона на Дания в сектор от 139 км и да мине край остров Борнхолм. Разрешения за строителството би трябвало да дадат Германия, Русия, Финландия и Швеция, защото тръбите минават през техни води. За плана би трябвало да се провеждат и интернационалните съвещания с Латвия, Литва, Полша и Естония, отбелязва ТАСС.

Стойността на плана е 9,5 милиарда евро.

Единственият акционер в компанията-оператор на плана Nord Stream 2 е съветската " Газпром ". Първоначално дялове трябваше да получат и фирмите Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall. Миналата пролет с тях е подписано съглашение за нов модел на финансиране, в което те одобряват да обезпечат 50% от общата стойност на плана.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР