Компанията Nexo ще съди българските институции за 1 млрд. долара.

...
Компанията Nexo ще съди българските институции за 1 млрд. долара.
Коментари Харесай

Nexo съди България за $1 млрд., искат санкции за Гешев по “Магнитски”

Компанията Nexo ще съди българските институции за 1 милиарда $. Това сподели в първите си изявленията, откакто на 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София и повдигна обвинявания.

По-рано се твърдеше, че искът ще бъде за “няколко стотин милиона ”.

Миналата седмица прокуратурата повдигна обвиниения на Тренчев и още трима души от компанията. Те са за пране на пари, данъчни измами, присъединяване в проведена незаконна група, финансиране на тероризма и други.

Тренчев дефинира обвиняванията като неуместни. Той сподели, че те са.

Прокуратурата свърза Nexo с някогашния финансов министър Асен Василев, с депутата от „ Продължаваме промяната “ (ПП) Настимир Ананиев и с финансиране на акция на „ Демократична България “. Парламентът сътвори комисия, която да ревизира случая, написа “Свободна Европа ”.

Според основния прокурор Иван Гешев случаят в България е стартират след сигнал от задгранични служби. Той добави, че е уведомил „ сътрудниците от Съединени американски щати “ за дейностите на проверяващите в София.
Nexo отхвърля тези изказвания.
В петък компанията реализира споразумение с регулаторните органи в Съединени американски щати. От Nexo се задължиха да платят санкции в размер на 45 млн. $ по отношение на нерегистрираното предложение и продажба на свои артикули.

От Nexo не престават да отхвърлят да са направили каквито и да е закононарушения.

„ Не знам за какво се захващат с нас, тъй като доста сбъркаха с кого се захващат. Това е невиждано. Ние имаме интелектуален потенциал, който ще смаже целия мощен мозъчен концерн на прокуратурата и Nexo ще бъде капката, с която цялото нещо ще прелее. Като безспорен най-малко Гешев ще влезе по глобите на закона „ Магнитски “, сподели Тренчев.

Ето какво друго споделиха Тренчев и Гешев през уикенда.
Какво твърди Иван Гешев
В изявление за Българска национална телевизия основният прокурор Иван Гешев повтори своите тези за и за връзките на държавното обвиняване със Съединени американски щати по случая „ Nexo “.

Той добави: „ Има голям брой потърпевши, които декларират, че са ощетени от компании, свързани с тази група, които са европейски жители – жители на Англия, жители на Испания. С много съществени суми “, сподели Гешев.

Главният прокурор повтори и, че българското следствие е разкрило данни за преводи от Nexo към член на Хамас, както и преводи, свързани със глобена съветска криптоборса.

Хамас е палестинска политическа и паравоенна организация, която Съединени американски щати, Европейски Съюз и Израел дефинират като терористична.

Гешев сподели, че по следствието има и предпазен очевидец, „ който се тормози за сигурността си “ и на който е обезпечена отбрана.

Той добави, че следва Антони Тренчев и различен от съоснователите на Нексо – Коста Кънчев, да бъдат оповестени за търсене от „ Интерпол “.
Какво сподели Антони Тренчев за обвиняванията
Съснователят на Nexo каза пред bTV, че двамата негови сътрудници, които бяха арестувани преди дни, са видели единствено „ два хвърчащи листа “, в които не е имало нищо повече от имената им и егенетата. По думите му е доста евентуално обвиняването в никакъв случай да не стигне до правосъдна фаза.

Той сподели още, че единият от двамата арестувани, който сега е пуснат под гаранция, е американски жител.

За обвиняването за осъществявани преводи от лице, което Израел е свързала с Хамас, Тренчев сподели, че става въпрос за две придвижвания, свързани с Хасан Мохамед Айеш. Двете транскации са представлявали прекачване на средства към борсата за криптовалути „ Байненс “.

Прехвърлянето на средства е от 6 ноември 2019 година и 3 февруари 2021 година Според Тренчев то е на стойност 1501 и 400 $. По думи на съоснователя на Nexo самият Айеш е бил включен в листата на Израел едвам през юни 2021 година

„ Това са преводи, които излизат от наш клиент, не въпросният Айеш към уолет (електронен портфейл, бел. ред.) в „ Байненс “, сподели Тренчев. Той добави, че всички преводи, които се правят от Нексо, се ревизират по същия метод, по който те се ревизират и от някои от организациите за сигурност в Съединени американски щати като ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ.

Тренчев също отхвърли и това, че от компанията са заобикаляли наложените на Русия наказания и са допускали преводи, свързани с клиенти и организации от страната.
За акцията на прокуратурата
Според Тренчев за дейностите на прокуратурата може да има „ две изводи “. Първото той дефинира като „ усложнение “ с работата със софтуера, с който се проучват и ревизират преводи като тези, свързани с Махмут Айеш. Второто, съгласно Тренчев, е „ злонемереност “.

„ Ако трябваше да залагам пари, щях да заложа на второто “, сподели още той.

Според съоснователя на Нексо аргументите за „ злонамереността “ на прокуратурата са няколко, само че главните са политически: „ звучно да се ударят партии като „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и да се саботира третият мандат “, сподели Тренчев и дефинира прокуратурата като „ тайфа “ и „ тайфа бандити, които към този момент десетилетия безчинстват в България “.

На няколко пъти Тренчев направи паралел сред дейностите на прокуратурата против Nexo и по следствия, свързани с някогашния министър председател и ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той сподели още, че са били направени „ на пух и прахуляк “ изказванията на прокуратурата, че дейностите в България са почнали след сигнал на Съединени американски щати. Той чака да види какво ще каже основният прокурор пред представителите на американската страна.
За даренията за политически партии
За даренията, които част от чиновниците на Nexo са правили към политически партии, Тренчев сподели, че това е било тяхно решение. Парите, които те са дарили, са били от техни лични заплати, а самият той е знаел, че някои от тях го вършат, само че не се е месил в избора им.

Той отхвърли обвиняванията на ГЕРБ и Бойко Борисов, че по този метод се е заобикаляло действителното даряване от страна на управлението на компанията. Според него даренията са били транспарантни.

Тренчев отхвърли и изказванието, че е договарял тези дарения непосредствено със съпредседателя на „ Демократична България “ Христо Иванов.
Предстоящ иск на Nexo
Тренчев удостовери, че компанията към този момент е наела юристи, които проучват вредите, които прокуратурата е нанесла на компанията с дейностите си. По думите му те са правят оценка на над 1 милиарда $.

По думи на Тренчев дейностите на прокуратурата са попречили компанията да бъде включена в една от трите съществени фондови тържища в Съединени американски щати – NASDAQ. Именно това е и повода от Nexo да настояват, че ще се борят за толкоз огромно обезщетение.
За съглашението в Съединени американски щати и делата в Ирландия
Според Тренчев постигнатото съглашение с регулаторните органи в Съединени американски щати демонстрира, че компанията няма проблеми нито на федерално, нито на щатско равнище. Той акцентира, че компанията не е признавала виновност за дейностите си, както и че е спряла да оперира на американския пазар преди повече от година, а самият развой по реализиране на съглашение с управляващите е траял близо две години.

Относно делото, което се води против компанията от трима ирландски жители, Тренчев сподели, че то има „ частно-правен темперамент “ и се води от „ опортнюнисти “, както и че от компанията нямат терзания за неговия процес.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР