Компанията Nexo ще съди България за над 3 млрд. долара

...
Компанията Nexo ще съди България за над 3 млрд. долара
Коментари Харесай

Nexo съди България за 3 млрд. долара заради репресия

Компанията Nexo ще съди България за над 3 милиарда $ поради забележителните материални и репутационни вреди, резултат от дейностите на държавните органи по време на към този момент прекратеното, репресивно следствие против компанията, нейните чиновници и ръководители.

Очаквано, обвиняванията се потвърдиха като несъстоятелни, а досъдебното произвеждане откри своя логически край заради липса на закононарушения, оповестиха от компанията.

Искът е импортиран в секретариата на Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон,

според интернационалните спогодби за отбрана на вложенията. Интересите на Nexo пред трибунала ще бъдат представлявани от влиятелната американска адвокатска фирма Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP. 

" На 21 декември 2023 година, по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинявания.

Софийската градска прокуратура заключи, че няма осъществени закононарушения и приключи наказателните производства

против ръководителите на Nexo – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като по този начин изрично ги оневини ", акцентира от Nexo.

" След като проучихме случая в дълбочина, имаме вяра в силата и бъдещия триумф на желае на Nexo ", споделя Матю Оресман, ръководещ съучастник на лондонския офис на Pillsbury LLP. Дебора Ръф, началник на арбитражния отдел в интернационалната кaнтора, добавя: Очакваме с неспокойствие да представляваме нашите клиенти в идната фаза на тази борба за правдивост.

" Директните последици от офанзивата на органите на страната, придружена от сериозна медийна акция против компанията и всеобщото тиражиране на погрешни изказвания

предизвикаха колосални вреди върху активността и интернационалната известност на Nexo.

Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в огромни размери, а обилни бизнес благоприятни условия в световен мащаб пропаднаха ", акцентира от Nexo.

Nexo има намерение да подари до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и подценявани браншове в страната – детското опазване на здравето и обучение. Основен приоритет ще бъде поддръжка за построяването на по този начин нужните детски лечебни заведения и отделения в България, както и разнообразни начинания за повишение конкурентоспособността на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” на световната просветителна сцена, съобщи bgonair.bg.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР