Компанията Nexo (Нексо“), търгуваща с криптовалута, претендира за обезщетение от

...
Компанията Nexo (Нексо“), търгуваща с криптовалута, претендира за обезщетение от
Коментари Харесай

Nexo съди България за 3 милиарда долара щети

Компанията Nexo („ Нексо “), търгуваща с криптовалута, претендира за обезщетение от България в размер на 3 милиарда $  заради прекъснато престъпно следствие, за което компанията твърди, че е провалило проектите й да се листва на борса в Съединени американски щати и договорка за спонсорство на футболен клуб, демонстрират правосъдни документи, с които Ройтерс се е срещнал.

Nexo AG, швейцарско поделение на основаната на Каймановите острови Nexo Capital, твърди, че следствието е опетнило репутацията й и е унищожило цената на акциите й, съгласно документ, подаден до Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) на Световната банка.

Базираният във Вашингтон ICSID, интернационална арбитражна институция, която се занимава със разногласия сред интернационалните вложители и страни, регистрира случая на 18 януари, сподели нейният уеб страница. Говорител на ICSID не удостоверява размера на претендираните вреди или други детайлности.

Българското финансово министерство заяви, че е получило искане за арбитраж от ICSID, което ще бъде прегледано от профилирана междуведомствена комисия, която ще предложи идващите стъпки.

„ Тази или която и да е друга комуникация… няма да се смята по никакъв метод за самопризнание всъщност на каквито и да е искове или за приемане на арбитражна пълномощия “, се прибавя в изказването на Министерството на финансите.

Прокуратурата, също ответник по делото, не отговори на настояванията за коментар.

Припомняме, че прокуратурата нахлу в офисите на Nexo през декември 2023 година При акцията бяха задържани 4 лица. Бившият основен прокурор Иван Гешев изнесе информация, че компанията е била употребена от терористичното придвижване „ Хамас “.

Разследването бе прекъснато предишния месец поради липса на доказателства за незаконна активност. От прокуратурата прецизираха, че в  България няма правна рамка за дейностите с крипто активи .

Съоснователят на Nexo и някогашен народен представител Антони Тренчев отхвърли да е направил нарушаване и твърди, че следствието е било политически стимулирано – обвиняване, отхвърлено преди този момент от прокуратурата, заяви локалната осведомителна организация Българска телеграфна агенция.

Американските регулатори по-специално подхващат ограничения против хипотетична противозаконна активност във водещи крипто компании, само че е извънредно крипто компания да съди страна поради обезщетение за следствие, което е прекъснато.

ICSID преди този момент е нареждал на разнообразни страни, в това число Пакистан, Еквадор и Венецуела, да изплатят компенсации за милиарди на компании.

Ройтерс не съумя да ревизира хипотетичните вреди на Nexo. В изявление за Ройтерс по-рано този месец Тренчев отхвърли обществено да назове банките, които са спрели активността с Nexo за листване на комапанията на американска стокова борса или кой европейски футболен клуб е прекратил договарянията за спонсорство.

Крипто кредиторите работят като банки в крипто-вселената, предлагайки на клиентите рента върху криптовалутите, които подават в платформата.

Nexo, учредена през 2018 година, последователно приключи своите артикули и услуги в Съединени американски щати предходната година и се съгласи да заплати 45 милиона долара за споразумяване на такси от Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати и държавните регулатори, че не е записала своя артикул за кредитиране на крипто активи.

В изказване компанията удостоверява тази информация и заяви, че  има намерение да подари до 20% от полученото обезщетение  за най-силно нуждаещите се и подценявани браншове в страната – детското опазване на здравето и образование. Основен приоритет ще бъде поддръжка за построяването на така необходимите детски лечебни заведения и отделения в България, както и разнообразни начинания за повишение конкурентоспособността на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на световната просветителна сцена.

https://news.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР