Компанията Nexo е завела дело срещу България в международен арбитражен

...
Компанията Nexo е завела дело срещу България в международен арбитражен
Коментари Харесай

В международен арбитражен съд в САЩ: Nexo е завела дело срещу България

Компанията Nexo е завела дело против България в интернационален трибунал в Съединени американски щати, заяви " Бърд " във " Facebook " и разгласява линк към уеб страницата на американската институция.

Наскоро българската прокуратура заяви, че е прекратила следствието против компанията за финансови услуги и артикули въз основата на криптовалути, тъй като не е намерила задоволително доказателства за осъществено закононарушение.

От известието на уеб страницата на Международния център за разрешаване на капиталови разногласия (ICSID) не се схваща какъв е предметът на разногласието, вижда се единствено, че искът е заведен на 18 януари. Не са оповестени към момента и никакви документи към него. Като ищци са посочени още българските сдружения " Мирастар " и НДС (според изявления в медиите част от групата Nexo), а като ответници - Министерството на финансите и Прокуратурата на Република България.

ICSID е част от групата на Световната банка и съставлява самостоятелна и деполитизирана институция за споразумяване на разногласия посредством помиряване, арбитраж или определяне на обстоятелства при разногласия сред вложител и страна.

През декември 2023 година - близо година след акцията на държавното обвиняване, ДАНС и Националната следствена работа, се оказа, че следствието, почнало с шумни претърсвания и гръмки обвинявания, въобще няма да стигне до съд. Въпреки това обаче то може да коства на страната милиони, защото малко след обиските един от създателите на компанията - Антони Тренчев, предизвести, че най-хубавите компании на световно равнище правят оценка вредите, които прокуратурата е нанесла, и добави, че става въпрос за над 1 милиарда $. Още тогава той предизвести, че обмисля да заведе дело против България, само че тогава възнамеряваше да се обърне към Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, написа " Дневник ".

Тренчев и съдружникът му Коста Кънчев бяха привлечени като обвинени и за това, че в интервала от юни 2018 година до януари 2023 година без надлежно позволение по Закона за кредитните институции (ЗКИ) са правили по занимание банкови покупко-продажби посредством онлайн платформата Nexo, а точно кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични заеми (заеми) в щатски долари, английски паундове и евро на физически лица и търговски сдружения против приемане на рента, както и влогове против погашение на рента. След като са разпитали очевидци, в това число един скришен, и са създали нужните експертизи и информации, получени по европейски заповеди за следствие, наблюдаващите прокурори стигнаха до извода, че няма доказателства за осъществено закононарушение.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР