Компанията Neuralink на Илън Мъск обяви, че е готова да

...
Компанията Neuralink на Илън Мъск обяви, че е готова да
Коментари Харесай

Neuralink на Мъск готова да свърже човека с компютъра с мозъчна операция

Компанията Neuralink на Илън Мъск разгласи, че е подготвена да свърже човешкия мозък с компютърните системи посредством вкарване на импланти, оповестява " Блумбърг ".

Невротехнологичната компания разкри проект да сложи в парализирани пациенти електроди , които ще им разрешат да работят с компютри с мозъците си.
 Мъск: Хората би трябвало да се слеят с машините
Мъск: Хората би трябвало да се слеят с машините

Изкуственият разсъдък ще задмине човешкия разсъдък

През последните 25 година Мъск потегли от онлайн банкиране, слънчеви панели, техника за копане на тунели, електромобил, ракета, която може да се употребява повече от един път, даже и електромобил на ракета. Сега с Neuralink той има дълготрайна цел - да реализира симбиоза с изкуствения разсъдък.

Основаната през 2017 година компания досега криеше естеството на работата си , с изключение на общото, че създава система за прекачване на информация сред индивида и компютъра. По време на първата си проява компанията сподели, че може да записва мозъчната активност на гризач посредством хиляди дребни електроди, хирургически вградени до невроните и синапсиите на плъха. За да реализира това, Neuralink, основана в Сан Франциско, наподобява, че е постигнала редица триумфи , които разрешават свързване на високоскоростни компютърни системи с мозъка.

Сега компанията ще търси утвърждението на Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), с цел да стартира клинични тествания върху хора най-рано от идната година , съгласно съоснователя и началник на Neuralink Макс Ходак. Целта е да се създадат четири 8-милиметрови отвора на черепа на парализирани пациенти и да се слагат импланти, които ще им дадат опция да управляват компютри и смарт телефони с мислите си.

Много хора отписват това като невероятно . Ще излязат огромни неща в тази сфера през идващото десетилетие и ние би трябвало да го вземем на съществено, разяснява Ходак.

Neuralink, която е събрала повече от 150 милиона $ от вложители , в това число минимум 100 милиона $ от Мъск, има вяра, че в последна сметка милиони хора ще решат да вземат участие в тази стратегия.

Звучи много откачено, само че в последна сметка ние ще реализираме симбиоза с изкуствения разсъдък , съобщи Мъск на конференция в Сан Франциско във вторник вечерта.

Това не е наложително нещо. Нещо, което може да избереш да имаш, в случай че желаеш. Това е нещо, което мисля, че ще бъде в действителност значимо в цивилизационен мащаб, счита той.

В оповестен през вчерашния ден документ Neuralink оповестява, че са провели минимум 19 мозъчни интервенции върху животни с роботи и сполучливо са сложили влакна при 87% от случаите . Количеството информация, което е събрано от плъха, е 10 пъти по-голямо от най-мощните датчици в света в този момент, които могат да събират данни.

Ако компанията получи утвърждение, електродите, един път сложени в дупките на черепа на пациента, се допуска, че ще записват мозъчна активност и ще разчитат на малко устройство , вградено зад ухото, което ще предава информацията до компютър. Ходак сподели, че първите интервенции ще се организират при цялостна анестезия, само че се надяват в бъдеще да е локална.

" Ние ще създадем дупките в черепа с лазер и без изпитване на болежка, слагаме нишките, затваряме дупките със датчик и по-късно се прибирате у дома. Ще бъде като лазерна интервенция на очите ", изясни Ходак.

Ако всичко завърши по проект, съгласно Ходак, пациентите с импланти ще могат да пишат смс и имейли просто с мислите си. Един ден хората ще могат даже да изработят нов език в мозъците си, цифрова замяна на мисли с някой различен. Засега обаче задачата е да се помогне на хора с парализа и да се изписват 40 думи в минута.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР