Компанията на Марк Зукърбърг - Meta, изглежда е изправена пред

...
Компанията на Марк Зукърбърг - Meta, изглежда е изправена пред
Коментари Харесай

Meta е заделила 3 млрд. евро за глоби от ЕС

Компанията на Марк Зукърбърг - Meta, наподобява е изправена пред рекордни санкции от Европейския съюз. Очаква се европейският регулаторен орган за отбрана на персоналните данни да издаде решения, ориентирани към трите ѝ платформи - Фейсбук, WhatsApp и Instagram. След това водещият регулатор на Meta в Ирландия ще излезе с дефинитивно мнение в границите на месец, предава БГНЕС.

Подробностите и възможната стойност на паричната глоба ще останат в загадка до тогава, само че общият размер на санкциите може да доближи над 2 милиарда евро, сочат финансовите доклади на Meta. Това би сложило нов връх за най-високи санкции по силата на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) на Европейския съюз, получени от една компания едновременно.

Според докладите в Ирландия Meta е заделила 3 милиарда евро за санкции от Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни през 2022 година и 2023 година Платформата й Instagram към този момент получи глоба от 405 млн. евро през септември за нарушение на неприкосновеността на персоналния живот на децата. А Фейсбук до момента е натрупал 282 млн. евро под формата на наказания за нарушение на сигурността на данните, както и 60 млн. евро от Франция. 

Това е забележителен удар за компанията, която предишния месец разгласи, че редуцира 11 000 чиновници в международен мащаб на фона на по-ниските продажби и огромните разноски, свързани с преориентирането на компанията към " метапространството ".

Освен че ще обиден джоба на Meta, трите санкции, които се чакат в границите на няколко седмици, могат да подкопаят и по-широкия ѝ бизнес модел. Решенията произтичат от тъжби, подадени от австрийския деятел Макс Шремс, в които компанията се упреква, че не е имала уместно правно съображение да обработва данните на милиони европейци. Ако окончателните решения отхвърлят аргумента на Meta, че обработва данни като част от контракт с потребителите, компанията ще би трябвало да потърси друго правно съображение за своя модел за таргетиране на реклами, основан на персонални данни.

Meta към момента е изправена и пред продължаващо следствие на високо равнище за прехвърлянето на данни на европейци от компанията към Съединени американски щати.

От компанията отхвърлиха коментар. Meta към момента може да апелира санкциите, произлизащи от идните решения.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР