Компанията на Илон Мъск до момента се е специализирала в

...
Компанията на Илон Мъск до момента се е специализирала в
Коментари Харесай

Tesla ще произвежда достъпни електомобили за €25 000 в Германия

Компанията на Илон Мъск досега се е специализирала в производството на електрически автомобили, струващи над $30 000, само че към този момент има задоволително оферти на пазара от по-ниски ценови класове и без условно, съществуването на бюджетен модел в проектите на Tesla ще резервира лидерската позиция на компанията. Възможно е производството на електрически автомобил Tesla на стойност към 25 000 евро да стартира в цех в Германия.

Това заяви Reuters, базирайки се на изказвания на ръководителя на Tesla по време на работната му аудиенция в завода в покрайнините на Берлин. Не се прецизира по кое време се възнамерява да стартира стартирането на дълго чакания нов артикул. Още през 2022 година Мъск беше заставен да признае, че Tesla към момента няма техническите благоприятни условия да създава електрически автомобили в тази ценова категория и то в нужния мащаб и с облага.

Преди това слуховете приписваха желанията на Tesla да овладее производството на по-достъпна електрическа кола на нова платформа или в Мексико, където заводът ще бъде издигнат през идващите няколко години, или в Индия, където компанията публично не възнамерява да развива наличието си, което се дължи на продължаващите някои несъгласия с локалните управляващи. Пускането на на ниска цена модел електрически автомобил в Германия съставлява известно предизвикателство за компанията във връзка с ръководството на разноските.

В момента Tesla създава електрическите кросоувъри Model Y на място в покрайнините на Берлин и през март доближи еквивалента на годишен индустриален размер от 250 000 единици. С течение на времето локалното дружество би трябвало да се разшири, с цел да може да създава 1 милион коли годишно, а немските управляващи към този момент се интересуват от проектите на компанията, с цел да стартират екологичната оценка на плана и други нужни утвърждения. Нека си напомним, че до 2030 година Tesla възнамерява да създава 20 милиона електрическия автомобил годишно и без на ниска цена модел в асортимента си няма да може да реализира тази цел.

Смята се, че едно от нововъведенията, които ще разрешат на Tesla да реализира нужното понижаване на разноските, ще бъде дейното внедряване на технология за леене под налягане за частите на шасито. Всъщност цялата основа на купето може да бъде направена от три монолитни детайла. Това освен форсира процеса на сглобяване на автомобила, само че и понижава тежестта му, посредством минималния брой връзки сред обособените елементи на купето. Обещаващото бъдеще на този метод към технологиите за всеобщо произвеждане на транспортни средства се потвърждава частично от желанието на Toyota Corporation да последва образеца на Tesla в тази област.

Илон Мъск се възползва от визитата си в Германия, с цел да осведоми чиновниците на локалния цех на Tesla, че заплатите ще се усилят с 4% от ноември тази година, а индустриалният личен състав ще получава спомагателни 2500 евро годишно от февруари идната година. Тези ограничения са предопределени да изравнят приходите на чиновниците на Tesla в Германия със чиновниците на другите компании в промишлеността.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР