Компанията му Хидрострой е свързана с някои от най-мащабните пътни

...
Компанията му Хидрострой е свързана с някои от най-мащабните пътни
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинение на боса на Хидрострой Велико Желев за изнудване със сила

Компанията му Хидрострой ” е обвързвана с някои от най-мащабните пътни планове в страната Шумен арест в центъра на София. Бизнесменът Велико Желев, който е собственик на една от най-големите компании за пътно строителство, беше отведен с белезници след акция на полицията. Компанията му „ Хидрострой ” е обвързвана с някои от най-мащабните пътни планове в страната - автомагистрала „ Хемус ”, Северната дъга на София, тунелът под Шипка. Като причина за ареста му обаче се показва побой и изнудване на някогашен чиновник. След акцията на Министерство на вътрешните работи и ареста на строителния предприемач, следствието в началото се наблюдаваше от Софийската районна прокуратурата, която изнесе елементи преди обед. Сигналът против Велико Желев бил подаден от негов някогашен зависещ за нанесена телесна щета. Издирват се и още двама души.
„ Първоначално за телесна щета, в този момент се води за изнудване. До среднощ са били осъществени претърсвания, обиски, конфискувани са материални доказателства - документи, компютри ”, разгласи през днешния ден Борислав Георгиев, зам.-районен прокурор на София.

Разследването беше трансферирано на Софийската градска прокуратурата, която повдигна обвиняване на предприемача. Според обвиняването Жеков „ направил опит да принуди Б. А., посредством мощ, нанесени са удари в региона на лицето и тялото, да претърпи нещо обратно на волята му, а точно да поеме имуществено обвързване посредством сключване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лв. и с това да му аргументи имотна щета в размер от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лв., като действието е съпроводено с причиняване на лека телесна щета и е осъществено от повече от две лица ”. Принудата е съпроводена с причиняване на лека телесна щета и е осъществена от повече от две лица, настояват от обвиняването. Според юриста на предприемача – Менко Менков сигналът е подаден от уволнен за злоупотреби чиновник на компанията. А самото сдружение било подало сигнал в прокуратурата за опита за машинация.

„ Той е уволнен поради тези злоупотреби, за които си е признал ”, изясни юрист Менко Менков, бранител на Велико Желев. И добави, че са спазени процедурите по Кодекса на труда.  Велико Желев с обвиняване за изнудване посредством побой „ Защо неговите изказване не са тествани в случай, че сдружението е пуснало сигнал против него ”, попита Менков.

Велико Желев е някогашен началник на АПИ и ръководител на съвета на шефовете на една от най-големите строителни компании у нас „ Хидрострой ”, взели участие в построяването на голям брой пътни възли у нас. Вътрешният министър Иван Демерджиев прикани прокуратурата да даде отговори на обществото и заприказва за връзка сред следствието за изнудване и милионите левове предплатено отпуснати за строителство на автомагистрала „ Хемус ”.

„ Има инспекция по ЛОТ 5 на автомагистрала „ Хемус ”, дадох обещание инспекции по останалите ЛОТ-ове – 7,8,9. В рамките на тези инспекции - една от тях установи предплатено заплащане от малко над 48 милиона лв. на сдружението, за което приказваме и в този момент. Това прокуратурата си го спести. Не е неприятно да търси връзка сред двете производства. В края на декември предходната година ГДБОП е предала материалите, оттук нататък е значимо да се види има ли връзка и формираното произвеждане за насила и предплатеното заплащане ”, съобщи Демерджиев. Запитан дали следствието може да прерасне в следствие за злоупотреби, свързани със строителството, Борислав Георгиев сподели: „ Всяко едно следствие има за цел да обясни фактическата конюнктура и обективната истина, може да прерасне за всяко едно закононарушение, стига да се съберат доказателства ”. Проверка на Нова сподели, че компанията на Велико Желев продължава да работи. А обиските и претърсванията продължиха и през днешния ден. Камерата на NOVA снима моментът на инспекции в къщата на строителния предприемач в „ Св. Константин и Елена ” край Варна. В късния следобяд от компанията на Велико Желев излязоха с позиция. В нея се споделя, че са сюрпризирани от „ внушенията в медиите за обвинявания свързани с насила, побой, документи с погрешно наличие и изнудване – понятия, които изрично опонират на нашите правила на държание и морал ”, декларират от ВДХ.   Желев е с мярка задържане за 72 часа.  ВДХ с позиция за обвиняванията против Велико Желев Браншът дефинира Желев като един от най-влиятелните пътни строители у нас. По времето на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи Желев за малко застава отпред на АПИ.

Колкото до компанията „ Хидрострой ”, тя е част от консорциума, който построи Северната скоростна дъга на София. Преди дни районният министър разгласи, че там липсват 6 сантиметра дебелина от асфалтовата настилка, което е една трета от общата дебелина на настилката.

„ Хидрострой ” има присъединяване и в строителството на лотове от автомагистрала „ Хемус ”. Спечелила е строителството на автомагистралата Велико Търново – Русе, както и плана за тунел под Шипка, където  сумата е за над 360 милиона лв. по европейски план. Вчера часове преди ареста на Велико Желев по обвиняване в насила, прокуратурата разгласи, че изисква информация за строителството, както на Северната дъга, по този начин и на сектори от автомагистрала „ Хемус ”.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР