Компанията Мета (преди Facebook) заплашва, че може да спре платформите

...
Компанията Мета (преди Facebook) заплашва, че може да спре платформите
Коментари Харесай

Meta заплаши да спре Facebook и Instagram в целия ЕС

Компанията " Мета " (преди Facebook) заплашва, че може да спре платформите си Фейсбук и Instagram в Европа. Това е записано в годишния финансов доклад на компанията.

В отчета е поставен ултиматум, че в случай че Meta не получи опция да трансферира, съхранява и обработва данни за своите европейски консуматори на основани в Съединени американски щати сървъри, двете платформи ще бъдат спрени в цяла Европа.

Ключовият проблем за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, контролиран посредством така наречен Privacy Shield. Настоящите съглашения, позволяващи прекачване на данни, са подложени на непоколебим надзор в Европейски Съюз.

В годишния си отчет до Комисията за скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати, Meta предизвестява, че в случай че не бъде призната нова рамка и на компанията към този момент не е позволено да употребява актуалните моделни съглашения „ или други възможности “, компанията „ евентуално “ към този момент няма да може да предложи доста от своите „ най-значими артикули и услуги “, в това число Фейсбук и Instagram в Европейския съюз.

Споделянето на данни сред страни и райони е от решаващо значение за даването на услугите и целевата реклама, акцентира Мета.

Споразумението Privacy Shield беше анулирано от Съда на Европейски Съюз през юли 2020 година заради нарушавания на отбраната на данните. Оттогава Европейски Съюз и Съединени американски щати подчертаха, че работят върху нова или обновена версия на контракта.

Отделно през август 2020 г. Ирландската комисия за отбрана на данните излезе със мнение, че съглашения, които Meta употребява, с цел да трансферира данни от Европейски Съюз към сървърите си в Съединени американски щати не е в сходство с регламента за отбрана на данните GDPR. От решението на комисията следваше обработката на европейските данни на американски сървъри да бъде спряна. Това обаче беше единствено авансово умозаключение, тъй че на процедура не се случи никаква смяна.

Окончателното решение в Ирландия обаче се чака да бъде публикувано през първата половина на тази година. Ако регулаторът наистина откри, че споразуменията, употребявани от Meta опонират на GDPR и са противозаконни, компанията може да реши, че към този момент не е допустимо да предлага някои от услугите си в целия Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР