Компанията майка на глобалната интернет търсачка Google – Alphabet –

...
Компанията майка на глобалната интернет търсачка Google – Alphabet –
Коментари Харесай

Интернет балоните на Google няма да полетят

Компанията майка на световната интернет търсачка Гугъл – Alphabet – разгласи, че се отхвърля от концепцията си да доставя интернет в отдалечени райони посредством летящи балони, съобщи Би Би Си. Причината е, че компанията, която беше основана да създава тази концепция - Loon, не е съумяла да реализира задоволително намаление на разноските.

Балоните бяха с размерите на тенис корт и се направляваха автоматизирано.

„ Привлякохме интереса на няколко компании, с които да работим, само че по този начин и не успяхме да свалим задоволително разноските, с цел да изградим дълготраен бизнес “, написа шефът на Loon Аластър Уестгарт. „ Развиването на изцяло нова технология постоянно носи доста опасности, само че все пак съм доста печален да оповестя, че Loon приключва активността си “, добави той.

Loon съумя да подписа контракт с кенийския оператор Telkom, а през 2017 година оказа помощ с построяването на мрежа след урагана Мария в Пуерто Рико.

Компанията стартира активността си преди 9 години и задачата беше да доставя интернет в отдалечени райони без построена телекомуникационна инфраструктура. Сред аргументите за неуспеха на концепцията е, че малко хора, живеещи във въпросните зони, могат да си разрешат нужния за свързване смарт телефон с 4G връзка.  

През последните 2 години подразделението на SpaceX Starlink изстреля 955 спътника в орбита, които имат за цел да обезпечават сателитен интернет в труднодостъпни области. Друга компания, която работи в региона е OneWeb.

Решението на Alphabet идва малко откакто конгломератът се отхвърли от друга своя концепция – генерирането на електрическа енергия от големи хвърчила.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР