Компанията майка на Facebook Meta свърза беларуското КГБ със създаването

...
Компанията майка на Facebook Meta свърза беларуското КГБ със създаването
Коментари Харесай

Meta: Беларуското КГБ е използвало фалшиви профили, за да засили мигрантската криза


Компанията майка на Фейсбук Meta свърза беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) със основаването на десетки подправени профили в обществените мрежи на хора, представящи се за публицисти и деятели, с цел да разпалят мигрантската рецесия на границата сред Беларус и Полша. Това заяви Ройтерс.

В отчет на Meta се показва, че тя е премахнала 41 профила и пет групи във Фейсбук и четири профила в Instagram поради нарушение на политиката ѝ за " координирано неавтентично държание ".

Фалшивите профили са разпространявали изказвания, че полските гранични чиновници употребяват мощ и заплашване против мигрантите.

" Тези измислени персони разгласяват рецензии към Полша на британски, полски и кюрдски език, в това число фотоси и видеоклипове за полски граничари, за които се твърди, че нарушават правата на мигрантите. Въпреки че хората зад тях се пробваха да скрият самоличността и координацията си, нашето следствие откри връзки с беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ", добавя отчетът на Meta.



Компанията обаче е премахнала и 31 акаунта и четири групи във Фейсбук, както и четири профила в Instagram, за които се счита, че произлизат от Полша и са ориентирани към публика в Беларус и Ирак. Не се показва връзка сред сметките и полската страна, само че се споделя, че те са имали за цел да обезкуражат мигрантите да се пробват да влязат в Европейски Съюз.

Страните от Европейския съюз упрекват Беларус, че е основала мигрантска рецесия по източните граници на блока, като е насърчила хиляди хора от Близкия изток и Африка да се опитат да преминат в Полша и Литва. Беларуският президент Александър Лукашенко отхвърля обвиняванията и хвърля виновността за обстановката по границите върху Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР