Компанията-майка на Facebook Мета обяви във вторник, че е свалила

...
Компанията-майка на Facebook Мета обяви във вторник, че е свалила
Коментари Харесай

Мета дезактивира руски мрежи за пропагандна дезинформация във Фейсбук, Туитър и Инстаграм

Компанията-майка на Фейсбук Мета разгласи във вторник, че е свалила две разрастващи се мрежи, употребяващи подправени сметки в обществените медии , участващи в  кампании за въздействие, ръководени от Китай и Русия , пишат " Аксиос " и ЕнПиАр.

Руската мрежа е " най-голямата и най-сложната " от този тип, която Meta е разкрила от началото на съветската инвазия в Украйна, а китайската мрежа е първата, която се насочи към политиката на Съединени американски щати преди междинните избори, съгласно Meta.

Meta споделя, че двете обособени мрежи са нарушили политиката на компанията против координираното неавтентично държание (CIB).

Китайската мреж а, въпреки и дребна , работи в няколко обществени медийни платформи - в това число Фейсбук, Instagram и Twitter - и е ориентирана главно към Съединени американски щати и Чехия .

Публикациите, ориентирани към Чехия , се концентрират върху критикуването на " поддръжката на държавното управление за Украйна, нейното влияние върху чешката стопанска система и призоваването към държавното управление да заобикаля антагонизирането на Китай ", означи Мета в съпътстващ отчет.

В Съединени американски щати китайската мрежа е ориентирана както към републиканците, по този начин и към демократите, с изявления, изразяващи поддръжка както за, по този начин и срещу отбраната на правата на оръжие и достъпа до аборт. " Тази интервенция не съумя да завоюва почитатели или ангажираност от достоверни общности ", се показва в отчета.

По-голямата мрежа с генезис от Русия е ориентирана главно към Германия, Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство , като се концентрира върху войната на Русия в Украйна.

Мрежата се състои от повече от 60 уеб страницата, маскирани като законни европейски новинарски платформи , в това число английските The Guardian и Daily Mail, немските Der Spiegel и Bild и италианската новинарска организация ANSA.

В повече от 1600 акаунта във Фейсбук и Instagram мрежата разпространява истории , които отразяват пропагандата на Кремъл , критикувайки западните наказания против Русия, както и Украйна и украинските бежанци.

Мета стартира да проверява въпроса след репортаж от проверяващи публицисти в Германия. " Това е най-голямата и най-сложна интервенция с съветски генезис, която прекъснахме от началото на войната в Украйна ", се споделя в отчета.

Пропагандата " в действителност можете да обобщите с 10 думи: " Украйна е неприятна. Русия е добра. Спрете глобите. Спрете да доставяте оръжия ", разяснява Бен Нимо, началник на Meta за световно разузнаване на закани.

Фалшивите уеб страници са основани деликатно , сподели Нимо, съгласно очевидната доктрина, че имитирането на огромна марка ще притегли огромна публика . Те копираха оформлението на действителните уеб сайтове на комерсиалните обекти и имитираха техните уеб адреси. В някои случаи те употребяват авторски редове и фотоси на същински публицисти и включват работещи връзки към други новинарски публикации .

Това равнище на подробност е това, което е обрекло интервенцията . Meta стартира да проверява подправените уеб сайтове, откакто публицисти, откриватели и членове на обществеността ги маркираха това лято.

" Те се престараха ", сподели той. " Ако се преструвате на Spiegel в Германия пред аудитория, където Spiegel е една от най-известните марки в страната, тогава това, което вършиме, е да увеличите риска някой в действителност да ви огледа и да каже: " Чакай малко, това не е същинското нещо. "

Различните подправени уеб сайтове разгласиха публикации на голям брой езици с прокремълски разкази , в това число обвиняващи украинското държавно управление и военните в корупция и предупреждаващи за тежки последствия от европейските наказания против Русия.

По-голямата част от подправените новинарски уеб сайтове бяха на немски медии, само че други имитираха издания в Обединеното кралство, Италия, Франция, Украйна и Латвия. В по-ранните етапи интервенцията сътвори свои лични марки , представящи се за новинарски издания, някои от които бяха споделени от формалните Фейсбук страници на съветските посолства .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР