Компанията майка на Facebook Meta обяви в сряда, че съкращава

...
Компанията майка на Facebook Meta обяви в сряда, че съкращава
Коментари Харесай

Meta освобождава 11 000 свои служители

Компанията майка на Фейсбук " Meta " разгласи в сряда, че редуцира 11 000 чиновници . Това е най-голямото редуциране на работни места в историята на софтуерния колос, осведоми CNN.

Съкращенията на работни места идват в миг, когато Meta се сблъсква с редица провокации пред главния си бизнес и прави нерешителен и безценен залог за превръщане към метавселената. Това се случва на фона на поредност от съкращения в други софтуерни компании през последните месеци, защото бързо развиващият се бранш реагира на високата инфлация, възходящите лихвени проценти и страховете от задаваща се криза.

По думите на изпълнителният шеф на Meta Марк Зукърбърг това е една от най-трудните промени в историята на компанията. Той посочи, че е решил да понижи размера на екипа с към 13% и да освободи повече от 11 000 чиновници.

Искам да поема отговорност за тези решения и за това по какъв начин стигнахме до тук. Знам, че това е мъчно за всички и скърбя изключително за засегнатите, добави Зукърбърг.

През септември Meta имаше личен състав от над 87 000 души.

Основният бизнес на Meta с продажби на реклами беше обиден от промени в поверителността, въведени от Apple, рекламодатели, които затягаха бюджетите си и засилена конкуренция от по-нови съперници като TikTok. Междувременно Meta харчи милиарди за създаване на бъдеща версия на интернет, наречена метавселена, която остава надалеч от необятното приемане.

Миналия месец компанията регистрира втори тримесечен спад на приходите и съобщи, че облагата й е понижена на половина по отношение на миналата година. Някога оценена на повече от 1 трилион $ предходната година, пазарната стойност на Meta от този момент спадна до към 250 милиарда $.

Meta не е единствената компания, която усеща болката от спада на пазара. Технологичният бранш е изправен пред шеметна инспекция на действителността, защото инфлацията, възходящите лихвени проценти и повече макроикономически насрещни ветрове доведоха до зашеметяваща смяна в разноските за промишленост, която изглеждаше недосегаема. Няколко софтуерни компании оповестиха заледяване на наемането или редуциране на работни места през последните месеци, постоянно откакто означиха бърз напредък по време на пандемията.

Миналата седмица компанията за споделено пътешестване Lyft заяви, че редуцира 13% от чиновниците си, а компанията за обработка на заплащания Stripe освободи 14% от личния състав си. В същия ден колосът за електронна търговия Amazon съобщи, че вкарва пауза при корпоративното наемане. Също по този начин предходната седмица Twitter разгласи всеобщи съкращения, засягащи функциите в компанията, защото новият й притежател, Илон Мъск, пое кормилото.
 Мъск редуцира със 75% личния състав на Twitter
Мъск редуцира със 75% личния състав на Twitter

Той възнамерява да понижи броя на служащите в компанията от 7500 на към 2000 души

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР