Компанията майка на Facebook, Meta, обяви спирането на около 1500

...
Компанията майка на Facebook, Meta, обяви спирането на около 1500
Коментари Харесай

Meta закрива акаунти на фирми за „кибер наемници“

Компанията майка на Фейсбук, Meta, разгласи прекъсването на към 1500 акаунта, свързани с компании за „ кибер наемници “, упрекнати в шпионаж на деятели, дисиденти и публицисти по целия свят от името на плащащи клиенти.

Страниците във Фейсбук и Instagram са свързани със седем компании, като се твърди, че услугите варират от събиране на социална информация онлайн до потребление на подправени персони за създаване на доверие, съобщи „ Франс Прес “.

Meta разкри проекти да алармира за това на към 50 хиляди души, които съгласно софтуерния колос може да са били таргетирани в над 100 страни от компании, които включват няколко основани или учредени в Израел – един от водещите играчи в промишлеността за кибернаблюдение.

„ Индустрията за наблюдаване против наемане… наподобява като безсистемно таргетиране от името на този, които предлага най-висока цена “, разяснява Натаниъл Глайчър, началник на политиката за сигурност във Фейсбук.

Водещата обществена нарязвам съобщи, че е изтрила сметки, свързани с Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube и Bluehawk CI. Всички те са основани или учредени в Израел.

Акаунти, свързани с основаната в Индия BellTroX, северномакедонската Cytrox и неидентифицирана организация в Китай, също са били отстранени от платформите на Meta.

„ Тези кибер наемници постоянно настояват, че техните услуги са ориентирани единствено към нарушители и терористи “, прецизират от учредената от Марк Зукърбърг компания. Оттам допълват, че таргетирането в действителност е „ безсистемно и включва публицисти, дисиденти, критици на властнически режими, фамилии на членове на опозицията и деятели за правата на индивида “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР