Компанията-майка на Facebook - Meta - е наела една от

...
Компанията-майка на Facebook - Meta - е наела една от
Коментари Харесай

Facebook са наели лобисти на Републиканската партия, за да компрометират TikTok

Компанията-майка на Фейсбук - Meta - е наела една от най-големите консултантски компании за Републиканската партия, с цел да провежда всеобща акция против TikTok в Съединени американски щати. 

Това оповестява Washington Post в свое следствие. Кампанията включва публикуването на публицистични мнения или писма в огромни районни медии, разпространение на съмнителни истории за рискови трендове в TikTok, които в действителност са тръгнали от Фейсбук, и привличане на политически кореспонденти и локални политици към идеята за ограничение на въздействието на китайската платформа. 

Въпреки че Фейсбук е най-голямата обществена мрежа в света, от години тя губи младите консуматори, които избират късите видеоформати в TikTok. 

" Мечтата ще е да публикуваме истории със заглавие " От танците до опасността: Как TikTok стана най-опасната обществена мрежа за децата ", написа в един от мейлите на чиновник на Targeted Victory, до които са получили достъп публицистите от Washington Post. 

Targeted Victory е основана от Зак Мофат, някогашния диркетор по цифровите връзки на Мит Ромни в акцията му като претендент за президент на Съединени американски щати през 2012 година Консултантите са съветвали мениджърския екип на Фейсбук неведнъж през годините, в това число при чуванията на техни представители в Конгреса след абсурда към изборите през 2016 г. 

Фирмата е получила над 237 млн. $ финансиране от групи, свързани с Републиканската партия, единствено през 2020 г. 

Targeted Victory осъществя акцията против TikTok по няколко линии, като цели да показа приложението като рисково за сигурността на младите консуматори. WP оповестява, че компанията е основала споделен документ в Гугъл, озаглавен " Лоши клипове в TikTok ", в който се съдържат " линкове към съмнителни районни вести, цитиращи TikTok като източник на рисковани трендове измежду младежите ". 

Партньорите на компанията в другите щати са подтиквани да популяризират тези вести, с цел да принудят политическите водачи да реагират против китайския app. 

Един от трендовете е така наречен " devious lick ", при който създателите на клиповете демонстрират по какъв начин крадат или унищожават учебна благосъстоятелност - диспенсъри за сапун от тоалетните, огледала, поставки за тоалетна хартия, или друго съоръжение. 

Медии от Масачузетс, Мичиган, Минесота, Роуд Айлънд и Вашингтон подхващат новината за учениците, които вандализират учебните заведения, с цел да се похвалят в TikTok, и даже съумяват да накарат един от сенаторите от Демократичната партия Ричард Блументал да призове за пояснения от мениджърите на приложението. 

Разследване на произхода на " devious licks ", направено от Ана Фоли от подкаст-мрежата Gimlet, обаче демонстрира, че наклонността не е почнала да се популяризира от TikTok, а от Фейсбук. 

През октомври 2021 година Targeted Victory популяризират друга " скандална " вест за това, че в TikTok се е появило ново предизвикателство - " Удари пестник на учителя си ". Оказва се, че сходно нещо няма, а слухът за хипотетичното нападателно държание се популяризира през Фейсбук. 

Washington Post обръща внимание, че консултантската компания смесва законни терзания за сигурността на данните, които потребителите дават на TikTok, с " градски митове " за това по какъв начин обществената мрежа може да подтиква хулиганското държание измежду младежите.  

Едновременно с това са употребявани контакти в районни вестници, радиостанции и малките екрани, с цел да се популяризират положителни вести за Фейсбук - да вземем за пример, че тя работи в поддръжка на чернокожи бизнесмени - само че без да се загатва, че информацията се дава от компания, финансирана директно от Meta. 

Част от мейлите, до които WP получава достъп, са изпращани през февруари 2022 година, когато Meta за първи път заяви обществено за спад на потребителите на Фейсбук в 18-годишната си история. Instagram, която също е част от портфолиото на Meta, се пробва да копира формата на TikTok с функционалността Reels. 

Малко преди този момент Фейсбук претърпя тежък PR-удар, откакто някогашната им служителка Франсес Хаугън освети прикриването на рискови практики в компанията, в това число - отрицателното отражение върху психологичното здраве на младите девойки от потреблението на Instagram. 

Хаугън, която е работила за Гугъл и Pinterest, преди да бъде наета от Фейсбук през 2019, свидетелства и пред американския Сенат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР