Компанията-майка на Facebook Meta е дала достъп на Netflix до

...
Компанията-майка на Facebook Meta е дала достъп на Netflix до
Коментари Харесай

Огромен скандал! Facebook разрешил на Netflix да чете личните съобщения на потребителите си

Компанията-майка на Фейсбук Meta е дала достъп на Netflix до персоналните известия на потребителите на обществената мрежа „ за съвсем десетилетие “, с цел да помогне на стрийминг колоса да приспособява по-добре наличието за личните си консуматори, разкриват правосъдни документи.

Тези документи станаха обществено притежание на 23 март и са част от огромно антитръстово дело против Meta, заведено през април предходната година. Те разкриват връзките сред двама от най-големите играчи в Силициевата котловина и потреблението на персоналната преписка сред потребителите в обществената мрежа за корпоративни потребности.

Груповият иск, заведен от двама жители на Съединени американски щати, Максимилиан Клайн и Сара Граберт, твърди, че Netflix и Фейсбук се „ радват на специфични връзки “, като обществената платформа дава на стрийминг уеб страницата „ достъп по поръчка “ до потребителски данни.

Съдебни документи, които са подадени като част от огромно антитръстово дело против Meta, разкриват връзките сред Фейсбук и Netflix

Според ищците двамата играчи от Силициевата котловина също по този начин са се съгласили на „ персонализирани партньорства и интеграции, които са помогнали за усилване на моделите за ориентиране на реклами и класиране във Фейсбук “ най-малко от 2011 година, с помощта на персоналната връзка сред съоснователя на Netflix Рийд Хейстингс и създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг.

Адвокатите настояват, че „ в границите на един месец “, откакто Хейстингс се причисли към борда на шефовете на Фейсбук, двете компании са подписали съглашение за „ Inbox API “ (интерфейс за програмиране на приложения), което „ разрешава на Netflix програмен достъп до кутиите за персонални известия на потребителите на Фейсбук “.

API са елементи от програмен продукт, които разрешават на разнообразни приложения да споделят и споделят информация.

В подмяна Netflix ще дава доклад на Фейсбук на всеки две седмици, който демонстрира по какъв начин личните му консуматори взаимодействат с платформата.

Говорител на Meta разяснява правосъдното дело пред Daily Mail: „ Споразуменията и взаимоотношения на Meta, упоменати в тази тъжба, са нормални в промишлеността и разрешават на Meta да бъде от по-голяма изгода на рекламодателите, което води до по-добри резултати за всички. Убедени сме, че обстоятелствата ще покажат, че тази тъжба е неоснователна. "

Meta, дружно с огромна част от Силициевата котловина, беше принудена да заплати милиони долари санкции за метода, по който борави с персоналната информация на своите консуматори.

През 2022 година Ирландия санкции Meta с 1,2 милиарда евро за изпращане на данни на европейски консуматори в Съединени американски щати, където американските служби за сигурност имат достъп до тях.

Същата година Meta се съгласи да заплати 725 милиона $ за споразумяване на случай на нарушение на сигурността, обвързван с Cambridge Analytica, английската компания за разбор на обществените мрежи, която беше сложена в светлината на прожекторите след разкриването на ролята ѝ в гласуването за Brexit.

Фирмата за данни, притежавана от милиардера Робърт Мърсър, непозволено е получила данни от Фейсбук, с цел да построи профили на милиони гласоподаватели, които по-късно са употребявани за повлияване на изборите по целия свят.

Мърсър влага минимум 15 милиона $ в Cambridge Analytica, а щерка му Ребека беше член на борда на компанията за данни.

Бившият основен софтуерен шеф на Фейсбук, Майк Шрьопфер, сподели през 2018 година, че данните на 87 милиона потребителя на Фейсбук са били непозволено споделени с Cambridge Analytica, с 37 милиона повече от първичната оценка от 50 милиона.

Инфо: obektivno.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР