Компанията майка на Facebook – Meta, обжалва решението на Великобритания,

...
Компанията майка на Facebook – Meta, обжалва решението на Великобритания,
Коментари Харесай

Meta обжалва искането на британските власти да продаде Giphy

Компанията майка на Фейсбук – Meta, апелира решението на Англия, че би трябвало да продаде платформата за анимирани изображения Giphy, заявявайки, че доказателствата не поддържат констатацията, че договорката е опасност за противниците или може да повлияе на конкуренцията в дисплейната реклама, съобщи „ Ройтерс “.

Органът за конкуренция и пазари (CMA) подреди на Meta да продаде Giphy, която бе добита през май 2020 година, откакто реши, че договорката вреди на потребителите на обществените мрежи и рекламодателите, като задушава конкуренцията за анимирани изображения. Според антитръстовия регулатор притежаването на Giphy може да помогне на Meta „ да усили своята към този момент забележителна пазарна мощ “.

Това е първият път, в който CMA пробва да блокира огромна цифрова договорка и алармира за стъпка към смяна в контрола на „ огромните софтуерни компании “.

„ Обжалваме решението на CMA за Giphy и ще желаяме отсрочване на заповедта на CMA за продажба “, заяви представител на Meta. По думите му решението на управляващите е „ неправилно от позиция на закона и обстоятелствата “, а доказателствата „ не поддържат заключенията или средствата за отбрана на CMA “.

Половината от трафика към голямата библиотека на Giphy се генерира от платформите на Meta – Фейсбук, Instagram и WhatsApp. Динамичните файлове, познати и под съкращението GIF, са известни и измежду потребителите на TikTok, Twitter и Snapchat. От CMA се притесняват, че Meta може да ограничи достъпа или да принуди своите съперници да дават повече потребителски данни.

От софтуерния колос обявиха, че няма да трансформират изискванията за достъп за съперници, нито ще събират спомагателни данни от потреблението на GIF файлове, които нямат онлайн механизми за следене като пиксели или бисквитки, каквито всекидневно се употребяват.

Регулаторът е угрижен и за това, че Meta е протекция прохождащия рекламен бизнес на Giphy, премахвайки евентуален източник на конкуренция. От Meta обаче настояват, че рекламният бизнес на платформата е несполучлив и в случай че има капацитет да се трансформира в главен съперник, моделът му може да бъде заимствуван от всеки различен снабдител на GIF файлове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР