Компанията Лукойл - България е замесена в схема за износ

...
Компанията Лукойл - България е замесена в схема за износ
Коментари Харесай

Лукойл - България е замесена в схема за износ на руски нефт в страни-членки на ЕС

Компанията " Лукойл " - България е забъркана в скица за експорт на съветски петрол в страни членки на Европейския съюз, макар интернационалната възбрана за търговия с съветски нефт и артикули. Това се твърди в проучване на три неправителствени организации. Според тях, употребявайки дерогацията за България, или изключение от възбраната, бургаската рафинерия е изнесла към 1 милиарда евро в горива, обобщава Народоосвободителна въстаническа армия.

Международната неправителствена организация " Global Witness ", взаимно с българските Център за проучване на демокрацията и Център за проучване на силата и чистия въздух, базирайки се на обществени данни, стигат до стряскащия извод, че " Нефтохим " е натрупала солидни облаги, заобикаляйки възбраната за търговия с съветски петрол и нефтопродукти.

Според данните, горивата стигат до страните членки на Европейския съюз и Съединените щати посредством система от претоварване на танкерите в намерено море, или в интернационалните пристанища. Корабите с съветски петрол се записват отначало, или плават под разнообразни знамена, с цел да се изгубят следите на товара. Междувременно от Министерството на стопанската система разпространиха позиция, че към днешна дата междинната цена на най-масовото гориво у нас - Бензин А95, е една от най-ниските в Европа.

Стойността на изнесените български горива и артикули е към 1 милиарда евро, сочат данните на българския Център за проучване на демокрацията.
" Единият експорт се случва на 8 август - излиза каргото от Росенец и идва 15 дни по-късно в Ротердам. А другият транспортен съд пътува март месец до Малта, оттова се трансферира на бахамски транспортен съд и идва във Флорида ", уточни Мартин Владимиров, специалист, Център за проучване на демокрацията.

И в двата случая суровината за производството на горивата е съветски петрол. Защото над 90% от потребления в рафинерията в Бургас идва точно от Москва.
" Лукойл " се възползва от пробойна в текста на дерогацията, който споделя, че компанията може да изнася горива, създадени от съветски нефт, когато се заплашва екологичната сигурност на района ", посочи Владимиров.

Анализът обгръща интервала март - септември. Според изводите в него дерогацията по никакъв метод не е спомогнала за понижаване цените на вътрешния пазар. Ако " Лукойл " беше осъществила по-големи количества у нас, бензинът трябваше да коства с към 40 ст. по-евтино за литър, пресмятат специалистите.

Оказва се, че кабинетът не е сюрпризиран от изводите в отчета на неправителствените организации. " Това, което би трябвало и може да се направи, е да се работи съгласно законите. А там, където законите са безсилни, да бъдат надлежно усъвършенствани ", съобщи Николай Денков, министър - ръководител.

Премиерът подсети, че дерогацията в България се съкратява до октомври идната година с концепцията за последователно прекосяване към неруски петрол. Така щяло да се подсигурява, че суровина на пристанището има и рафинерията ще може да работи.

" Това, което е в пълномощията на българското държавно управление и към този момент е направено, е да се покачат доста налозите, които би трябвало да заплаща " Лукойл ", с цел да могат да намалеят свръхпечалбите, които са представени в този материал ", уточни Денков.

Докладът стигна и до пленарната зала. От трибуната Делян Добрев от ГЕРБ уточни, че от дерогацията печели единствено Путин, само че не и българският консуматор. " Само за 6 месеца " Лукойл " и приходите, които събира от джоба на българския консуматор, финансира групировката " Вагнер " за една година ", сподели Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ.

От " Лукойл " - България разясняват, че не става въпрос за експорт на ембаргови артикули. От компанията показват, че това са нискооктанов бензин и други артикули, които неизбежно се добиват при преработката на суровия петрол и за които нямат пазар в Европейския съюз.

Заводът обаче също не може да ги държи на склад и по тази причина се изнасят. От рафинерията изрично отхвърлят и изказванията, че българското сдружение обезпечава доходи, с които Москва финансира войната в Украйна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР