Компанията, извършила превоза с десетки жертви при катастрофата на магистрала

...
Компанията, извършила превоза с десетки жертви при катастрофата на магистрала
Коментари Харесай

Нарушения на COVID мерките и автобуси от 2008 г. - фирмата, чийто автобус изгоря на "Струма"

Компанията, направила транспорта с десетки жертви при злополуката на автомагистрала " Струма ", притегли вниманието в Северна Македония с неналичието на информация за случая в първите часове.

Това става макар многочислените да близки на пътувалите в рейса да се свържат с " Беса транс ", в чиито офиси звънят още от дребните часове.

От фрагменти, популяризирани в интернет, и от такива от мястото, споделени с " Дневник ", се виждат събрали се пред офиса медии по обед, само че чиновници по този начин и не пристигнаха на работа. В началото на деня там имаше и служители на реда, които обаче не се виждат в по-късно оповестени фрагменти.

Какво още е известно за компанията?

" Беса транс БТБ " е основана в село Рашче, край Скопие, само че има офиси и в други македонски градове като Тетово и Куманово. Журналистите от Северна Македония, с които " Дневник " беседва, споделиха, че " Беса транс " няма известност на компания с проблеми. Позната е с организацията на екскурзии за почивните дни до балкански страни, а от време на време - в други елементи на Европа. Най постоянно се провеждат екскурзии до Истанбул, пожеланият граничен пункт е Гюешево - Деве хълм за влизане в Северна Македония.

В някои медии се появи информацията, че компанията е записана в Тетово. От питане до комерсиалния указател на Северна Македония се схваща, че има две компании, занимаващи се главно с превоз, " Беса транс БТБ " и " Беса транс 2 & БТ ", регистрирани в Рашче, Скопие, и още три в други елементи на страната, една от които в Тетово. " Беса " е постоянно употребена дума като име или търговски марки, в Северна Македония има и такава политическа партия на етническите албанци. Обикновено се превежда като " религия " или " доверие ", въпреки по-точният превод да е " съблюдаване на заричане ".

Македонски медии открояват " Беса транс БТБ ", пред чиито офиси се събраха медии и родственици на пътуващите.

Има ли връзка с компанията в Кюстендил

Не е известно тази компания да е обвързвана с записаната в Кюстендил " Беса транс ", чийто притежател, 30-годишният Аздрен Зубери, сподели за, че превозвачът е " друга компания ". Проверки на място на Би Ти Ви и Българска национална телевизия демонстрираха, че на адреса на кюстендилската компания има апартамент, където стара жена изясни, че синът ѝ в миналото работил за компанията. На същия адрес са регистрирани и други компании.

Според македонското Министерство на превоза и връзките " Беса транс БТБ " от Скопие (има указан и прецизен адрес) има за осъществяване на интернационалните транспорти на пасажери от 8 август 2018 до 8 август 2022 година

 Нарушения на Коронавирус ограниченията и рейсове от 2008 година - компанията, чийто рейс изгоря на

След като се свърза със притежателя на " Беса транс " Беким Хаджиу, " Дневник " го попита и дали има връзка сред неговата компания и тази в Кюстендил, само че въпросът остана без отговор, откакто Хаджиу изясни, че няма да разяснява повече тематиката. Въпросът бе още един в писмена форма, само че към 17:30 ч. българско време не бе получил отговор.

" Дневник " се обърна и към представител на македонското транспортно министерство в опит да разбере дали инспекцията е открила връзка сред едноименните компании в региона на Скопие и в Кюстендил. Отговорът бе препращане на мейла, публикуван до македонските медии, в който се приказва за редовността на документите на " Беса транс ". " Очакваме следствието да покаже аргументите, заради които стана трагичното произшествие ", продължава отговорът.

Автобуси от 2008-2009 година

Македонските управляващи обясниха през днешния ден, че към този момент са предали на българските информация за " Беса транс " и собствеността на рейса. В данните, които прокуратурата в Скопие ще съобщи на София за случая, влизат такива за другите рейсове в конвоя от 4 транспортни средства, минал по пътя от Турция към Северна Македония, в това число за осъществените механически прегледи.

Според Хаджиу, притежателя на " Бета транс ", множеството рейсове, които употребява компанията, са от 2008-2009 година На други въпроси по тематиката, запитан от " Дневник ",. Хаджиу от сутринта е на мястото на случая, а по-късно денем съгласно македонски медии е дошъл в София. Обясни, че няма какво да каже и да разяснява и е в потрес, тъй като няма отговор по какъв начин е допустимо да се случи сходен случай. " Шока си " изрази и компанията му в известие до медиите.

Македонският основен прокурор Любомир Йовески сподели, че до момента компанията не е имала сходни произшествия.

Други нарушавания

Компанията няма зад тила си съществени пътни произшествия, само че шефът на транспортния инспекторат Руфат Хусеини - потърсен от македонския уебсайт, изяснява, че в хода на пандемията е минала през 4 инспекции и е получила актове за протоколите за отбрана от COVID-19. Наложените наказания са поради транспорта на повече пасажери, в сравнение с е разрешено като част от противоепидемичните ограничения.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР