Компанията Ford проведе доста любопитно проучване, за да изясни с

...
Компанията Ford проведе доста любопитно проучване, за да изясни с
Коментари Харесай

1,4 млн. автомобилни инциденти годишно заради неправилен избор на обувки

Компанията Ford организира много любопитно изследване, с цел да обясни с какви обувки би трябвало да се кара автомобил. Според данни на производителя, единствено във Англия неправилният избор на обувки води до 1,4 млн. повреди и рискови произшествия годишно.

Оказва се, че най-опасни са всеобщо употребяваните през лятото джапанки и чехли. Причината е, че те могат елементарно да се изплъзнат от крайници на водача и да попаднат под педала. Това е и повода в някои европейски страни да бъде неразрешено карането с такива обувки. Във Франция санкцията е 90 евро, а в Испания - 200 евро.

Според проучването, обувката, която стои свободно на крайници на лидера, усилва времето за прекъсване приблизително с 0,13 секунди. Това е задоволително, с цел да може при скорост от 95 км/ч спирачният път да се усили с 3,5 метра. Освен това с такива обувки времето за пренасяне на крайници от газта на спирачката е два пъти повече - към 0,04 секунди.

Оказва се, че към 6,0 от интервюираните избират да карат боси, а 13,2 секунди избират точно джапанки или чехли. В същото време 32,9% от водачите са дотам уверени в своите благоприятни условия, че въобще не ги вълнува с какво ще обуят.

Затова и от Кралския авто клуб на Англия предлагат на водачите са не избират високи обувки, а такива с подметка до 10 мм, която е задоволителна за лесното и бързо пренасяне на крайници от един педал на различен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР