Компанията Фейсбук (Facebook) ще бъде глобена с рекордните 5 милиарда

...
Компанията Фейсбук (Facebook) ще бъде глобена с рекордните 5 милиарда
Коментари Харесай

Рекордна глоба от 5 млрд. долара за Фейсбук заради теч на данни

Компанията " Facebook " (Facebook) ще бъде санкционирана с рекордните 5 милиарда $ от регулаторните органи в Съединени американски щати поради абсурда с теча на данни към консултантската компания " Кеймбридж Аналитика " (Cambridge Analytica). Глобата е поради незадоволителната отбрана на персоналните данни на потребителите. Информацията за рекордната санкция излезе във вестниците " Уолстрийт джърнъл " и " Вашингтон пост ".

Според техни източници Федералната комерсиална комисия, която проверява " Facebook ", е взела решението за санкцията с 3 на 2 гласа. Не е ясно след какъв брой време ще бъде оповестена санкцията.

Размерът на санкцията е еднакъв на оптималната глоба, която самата компания очакваше да получи.

Федералната комерсиална комисия и “Фейсбук “ отхвърлиха да потвърдят информацията на " Уолстрийт джърнъл ". Министерството на правораздаването на Съединени американски щати прави обзор на съглашението, с което би трябвало да бъде наложена санкцията, само че нормално не трансформира решения на комерсиалната комисия, пишат американските издания.

Разследването против " Facebook " стартира предходната година, откакто бе разкрито, че основаната в Лондон консултантска компания " Кембридж Аналитика " е получила достъп до данните на до 87 милиона консуматори. " Кембридж Аналитика " е работила за предизборната акция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2016 година Данните са били употребявани за профилиране на потребителите и за изпращане на тергетирани известия и информация на тези, които са се колебаели за кого да гласоподават.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР