Компанията Еврохолд иронично благодари на Комисията за защита на конкуренцията

...
Компанията Еврохолд иронично благодари на Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

След забраната да купи ЧЕЗ "Еврохолд" "благодари" на антимонополния регулатор

Компанията " Еврохолд " иронично благодари на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която по-рано през днешния ден й забрани да придобие българския бизнес на чешкото електроенергийно сдружение ЧЕЗ.

На 10 октомври Комисия за защита на конкуренцията реши да стартира " задълбочено изследване " на договорката, за което законът й отпуска най-малко 4 месеца, само че през днешния ден - две седмици по-късно, се оказа, че е подготвена с негативното си мнение. Като съображение беше изтъкнато, че застрахователят " Еврохолд " работи на електроенергийния пазар, където дава полици, гарантиращи покупко-продажбите на електроенергийната борса.

Ръководството на " Еврохолд " отбелязва, че приема отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията " като положителна оценка за финансовата мощност на холдинга и като удостоверение за опциите на компанията да осъществя огромни придобивания ". Холдингът не се съмнява, че в границите на десетте работни дни " до решението е достигнато след деликатен прочит и изчерпателен разбор на всички обстоятелства и условия ". Изтъква се също, че " решението на Комисия за защита на конкуренцията безспорно способства за това всеки сегашен или предстоящ вложител в българската стопанска система (купувач или продавач) да има нужното доверие в българския регулатор и по този метод да има цялостна прогнозируемост на капиталовите си проекти ".

Сделката за 335 млн. евро беше подписана през юни.

Комисия за защита на конкуренцията за повторно се опълчва на опит на ЧЕЗ да продаде бизнеса си в България. Първия път тя блокира контракт на дребното сдружение " Инерком ", благосъстоятелност на притежателката на дребни ВЕИ мощности Гинка Върбакова. Чешката ЧЕЗ към този момент разгласи, че в случай че и този път Комисия за защита на конкуренцията откаже, няма да продава и ще остане в България. По-рано този месец управлението на " Еврохолд " изрече съмнения, че структури отвън България попречват договорката.

Ето по какъв начин разяснява " Еврохолд " решението на регулатора:

Във връзка с постановената през днешния ден възбрана за централизация от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по договорката за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД декларира:

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (140)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР