КомпаниятаЕлектрохолд е водеща електроенергийна група в България с 40% дял

...
КомпаниятаЕлектрохолд е водеща електроенергийна група в България с 40% дял
Коментари Харесай

Ще разширяваме бизнеса си и извън България

Компанията " Електрохолд " е водеща електроенергийна група в България с 40% дял в електроразпределението и 3 млн. клиенти в цялата страна. Компанията е приемник на " ЧЕЗ България ", откакто през 2021 година най-големият обществен холдинг в България - " Еврохолд ", закупи посредством дъщерната си EEEC бизнеса на чешката енергийна група CEZ в страната. Групата " Електрохолд " включва седем сдружения, измежду които основни са: " Електроразпределителни мрежи Запад " ( " ЕРМ Запад " ) - притежател и оператор на най-голямата електроразпределителна мрежа в страната (тази в Западна България с обща дължина над 58 000 км); " Електрохолд Продажби " - най-големият снабдител на електрическа енергия за самостоятелни клиенти на контролиран пазар, снабдител от последна инстанция и лицензиран търговец, доставящ ток на дребни и междинни предприятия на либерализиран пазар; " Електрохолд Трейд " - най-големият снабдител и търговец на едро на електрическа енергия за огромни корпоративни клиенти на либерализиран пазар. Откриваме нови центрове и започваме работа с нови сътрудници. " Електрохолд Продажби " доставя на дребни и междинни компании, а " Електрохолд Трейд " - на огромни корпоративни клиенти. Предлагаме още повече и по-добри благоприятни условия за доставка на зелена сила. Какво се трансформира за клиентите ви с новия бранд и новия притежател?
- Вече сме част от водеща енергийна и финансова група, която непрестанно уголемява активността си. Оставаме и продължаваме да сме водач в разпределението, снабдяването, продажбата и търговията с електрическа енергия в България. Вече имаме явен фокус на двете сдружения в групата, които са фокусирани върху обслужването на бизнес клиенти - " Електрохолд Продажби " доставя на дребни и междинни компании, а " Електрохолд Трейд " - на огромни корпоративни клиенти в цялата страна. Основен фокус на групата е и ще остане капиталовата стратегия на " ЕРМ Запад " - рационализация, цифровизация и поддръжка на мрежата, нововъведения и технологии, повишение на енергийната успеваемост и присъединение на ВЕИ, възстановяване качеството на услугите и обслужването на клиентите. Правим действителни стъпки в тази посока. Голяма част от услугите ни към този момент са цифрови. Дигитализацията и модернизацията на мрежата ще ни разрешат да отговорим на упованията на клиентите, в това число във връзка с присъединение на нови ВЕИ, предпазване на силата посредством акумулатори, създаване на зарядни станции за електрически автомобили и умни домове.
Какви са проектите за развиване на групата с оглед модернизацията и работата с клиенти?
- Планираме до няколко месеца да открием нови търговски центрове отвън Западна България, тъй като работим със устойчиво портфолио от клиенти в Североизточна и Южна България. По този метод ще им осигурим повече улеснение в връзката им с нас.
Реклама
Отново до края на годината ще сме подготвени да стартираме работа и с нови сътрудници, посредством които клиентите ни ще могат да подписват контракти за покупка на сила, както и да получат самостоятелно обслужване. Запазваме построените положителни практики и потребни услуги, като вкарваме нови, търсейки синергия и добавяйки стойност за сътрудниците ни дружно с другите компании на " Еврохолд ". Застрахователят на холдинга - " Евроинс ", има 80 лични офиса и необятна мрежа от брокери, с които дава застрахователни услуги на клиенти, включително корпоративни, в цяла България. И тук е синергията - брокерите и сътрудниците на " Евроинс " ще оферират контракти за електрическа енергия, а " Електрохолд " ще предлага застраховки. Ще продължим да разширяваме бизнеса си в цялата страна и да доближаваме до от ден на ден консуматори и бизнеси.

Ще се стремим да развиваме бизнеса си и отвън България. Целта е да стъпим първо в прилежащите страни, в които " Еврохолд " и дъщерната " Евроинс Иншурънс Груп " към този момент имат солидни позиции и огромна база клиенти - Румъния, Гърция и други. Нашият търговец на едро " Електрохолд Трейд " има над 16 години деен опит на пазара, доставя сила на водещи индустриални и корпоративни клиенти, ръководи устойчива балансиращата група, предлага цялостни услуги за ВЕИ централи и е регистриран на множеството районни пазари, в това число на немската енергийна борса ЕЕХ. В дълготраен проект целим да развием " Електрохолд " като един от водещите холдинги в Централна и Югоизточна Европа.
Как се отразява динамичността на свободния пазар на компанията и по какъв начин виждате развиването на електроенергийния пазар като цяло?
- Подобна неустойчивост на пазара, на каквато станахме очевидци през миналите 12 месеца, не е следена в последните 20 години и съвсем не съществува система, която да я планува или да отбрани участниците от ценовия потрес. Разбира се, страните в Европейски Съюз, в това число България, взеха корективни ограничения. Помощите за бизнеса, въведени през октомври 2021 година, не престават и до през днешния ден. Това понижи резултата от ценовия скок и даде време на множеството предприятия да се приспособят към новата действителност. Колко ще продължи този развой на неустановеност е мъчно да се каже.

В момента общоприетите способи за хеджиране на цената са изчерпани, тъй като страхът на пазара се придвижи върху дълготрайните фючърси, ликвидността спадна и финансовите обезпечения набъбнаха в пъти, което прави дългия пазар мъчно наличен. В същото време виждаме нараснал интерес към дълготрайни контракти за покупка на сила, които се подписват сред индустриални и корпоративни клиенти, от една страна, и ВЕИ вложители, от друга. Това дава опция на клиентите да заключат цена за 10-15 години без значение от динамичността на пазара, като по този метод си обезпечават зелена сила и имат достъп до ESG стратегии и запаси. Инвеститорите във ВЕИ планове и кредиторите от своя страна си подсигуряват непоклатимост на приходите и възвръщаемост на инвестицията в дълготраен проект. Конструкцията е печеливша за всички по веригата и устойчива във времето, тъй като съвсем не се въздейства от общоприетите фундаменти на пазара на едро - като цени на горивата и СО2 излъчвания. В момента като група създаваме тъкмо такива решения за нашите огромни клиенти, с цел да осигурим постоянна доставка и предвидима цена в дълготраен проект.
Реклама Каква е ролята на ВЕИ в балансирането на системата и на какъв стадий е интеграцията им на пазара?
- Интеграцията им е голямо предизвикателство поради нуждата от рационализация на мрежата, с цел да е в положение тя да поеме декларирания голям потенциал. Свързано е и със обилни вложения. В същото време в Плана за възобновяване такива не са планувани, а другата алтернатива - повишението на такси и цени за консуматори и бизнес, е мощно сензитивна тематика. Ние обаче ще създадем всичко допустимо, с цел да поддържаме и способстваме за по-бързото осъществяване на прехода към възобновима и зелена сила.

Очакваме внезапно нарастване на каузи на ВЕИ. Особено огромен и всеобщ е ползата към слънчевата сила за лични потребности. Това е видно и от многочислените планове и поръчки за създаване на фотоволтаични съоръжения със относително дребни мощности. " Eлектрохолд " ще е основен участник в този развой. По линия на компанията майка ще участваме във ВЕИ планове, най-много слънчеви паркове, което ще ни разреши да предлагаме още повече и по-добри благоприятни условия за доставка на зелена сила на нашите клиенти. Предвид структурата ни ние предоставяме изцяло обслужване за реализирането на такива планове до ключ - от консултирането, проектирането и напредването на документите до съответните институции, през доставката на съоръжение и материали, построяването и застраховането на обекта до стартирането в употреба и поддръжката на оборудванията. Бих дал образец с инсталацията, която изградихме на територията на медодобивния комбинат на немската " Аурубис " в Пирдоп - най-голямата за лични потребности, на първия стадий с мощ 10 мВт и предстоящи двойно повече по-късно. С нас като сътрудник реализирането на подобен план е доста по-сигурно поради цялостното техническо обслужване, което осигуряваме по цялата верига, и опита, който притежаваме.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР