Компанията е изградила промишлен комплекс в ЦАРПригожин и хората му

...
Компанията е изградила промишлен комплекс в ЦАРПригожин и хората му
Коментари Харесай

„Вагнер“ извлича милиарди от Африка

Компанията е построила индустриален комплекс в ЦАР
Пригожин и хората му имат политически надзор над страната

Създаден е канал за финансиране на войната в Украйна

Руската частна военна компания “Вагнер ” уголемява минните си планове в Африка, с цел да притегли спомагателни милиони, в поддръжка на военните си интервенции в Украйна, оповестява електронното издание на “Политко ”, базирайки се на осведомени източници и секретна връзка на Държавния департамент на Съединени американски щати, до която изданието е имало достъп.

През миналата година “Вагнер ” доста разшири работата си в Централноафриканската република, където облагите от рандеман могат да скочат до съвсем 1 милиард $, показва източникът на изданието от американското външно политическо ведомство. Това финансиране евентуално ще бъде употребявано от групата за придобиване на нови оръжия и бойци, счита още неназованият посланик.

Компанията, благосъстоятелност на съветския олигарх Евгений Пригожин, взе участие в паравоенни действия по целия свят, в това число в Африка и Близкия изток, и става все по-активна на фронтовата линия в Украйна, до момента в който Кремъл отхвърля всякаква публична връзка с дейностите на “Вагнер ”, показва “Политико ”.

Изданието напомня, че американски публични лица от години предизвестяват, че “Вагнер ” употребява облагите от рандеман, с цел да подкрепи съветската страна на фона на западните наказания. Подробностите за плановете в ЦАР демонстрират, че минните действия на “Вагнер ” стават все по-доходоносни за организацията и основават канал за финансиране за войната на Русия против Украйна.

“Вагнер ” откри собствен плацдарм в ЦАР през 2018 година, като сътвори културен център и подписа няколко покупко-продажби за подкрепяне на обезпечаването на сигурността на минни обекти, в това число златната мина Н`дасима, ситуирана покрай град Бамбари в средата на страната. Оттогава “Вагнер ” са трансформирали тогавашната мина в голям индустриален комплекс, се споделя в секретното официално съобщение на Държавния департамент.

В наши дни мината обгръща осем индустриални зони в разнообразни стадии на развиване - най-голямата се прави оценка на почти над 100 метра дълбочина, съгласно официалното съобщение. Съединени американски щати считат, че “Вагнер ” оказват помощ за построяването на обекта за дълготрайна употреба и са укрепили мината, изграждайки мостове и разполагайки противовъздушни оръдия, инсталирани на камиони на основни места.

Централноафриканската република отхвърля да даде позволения за прехвръкване над мината на безпилотни летателни апарати на мироопазващите сили на Организация на обединените нации в страната. Американски чиновници считат, че това е знак, че “Вагнер ” придобива политически надзор в страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР