Компанията DeepMind на Google разработва слаби форми на ИИ за

...
Компанията DeepMind на Google разработва слаби форми на ИИ за
Коментари Харесай

DeepMind не се спира: изкуственият интелект играе Quake III Arena като човек

Компанията DeepMind на Гугъл създава слаби форми на ИИ за най-различни цели. Последно време DeepMind стана прочут със своето мощно показване в игрите.
Първоначално DeepMind играеше логичен игри Го и японски шах, и победи всички международни първенци в тази област. След това се научи да играе StarCraft, а в този момент Quake III Arena . Изкуственият разсъдък още веднъж се показва доста добре.

Създателите на DeepMind оповестиха в своя формален блог, че изкуственият разсъдък е подготвен да играе Quake III Arena напълно като човек . Компютърната система е в положение да се приспособява към бързо изменящите се условия на играта, в това число прекосяването на другите равнища с техните различаващи се детайли.

Компютърната система играе в режима Capture The Flag. В този случай, би трябвало да се плени знамето на противниците и да не се разреши да бъде пленено личното знаме.

За да не се даде опция на ИИ да назубри особеностите на равнището – разположението на пространствата, постройките и другите детайли, DeepMind всякога играе друго равнище. Компютърната система последователно се е научила да построява лична тактика на играта, която не е твърдо обвързвана с терена на съответното равнище.



След това експертите на DeepMind са обучили новия ИИ да имитира екип и да играе Quake III Arena като екип. Тази система получи името For The Win (FTW). Сега към този момент изкуственият разсъдък употребява свои тактики за отбрана въз основата, изчакване на съперника и следване и отбрана на колегата.



DeepMind не получава никаква спомагателна информация, с изключение на протичащото се на екрана. Направени са голям брой проби: компютърният тим против човешки екип, както и смесени тимове, формирани от хора и компютърни ИИ геймъри. DeepMind се оказа доста добър лидер, а при провеждането на офанзиви против базите на съперника е страховит.



Според получените резултати, коефициентът Elo на ИИ, показващ шанса за облага е по-висок от човешкия.

Да си напомним, че тази година ще се състои значима среща на хора против машините, на виртуалното поле. Това ще стане по време на настоящия International – огромното съревнование по Dota 2. Редица специалисти са на мнение, че на професионално равнище хората имат все по-малко шансове.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР