Компанията Blue Origin на Джеф Безос и основаната през април

...
Компанията Blue Origin на Джеф Безос и основаната през април
Коментари Харесай

Безос представи план за изграждане на "орбитален бизнес парк"

Компанията Blue Origin на Джеф Безос и учредената през април Sierra Space оповестиха проекти за основаване след няколко години на " орбитален бизнес парк ".

Идеята за Orbital Reef бе показана като първата създадена, притежавана и оперирана от частна компания галактическа станция в ниска орбита към Земята. Ако проектите се осъществят, това ще е нова глава в проучването на космоса и прибавянето на още един модул към бъдеща цялостна екосистема на този тип бизнес.

Зад плана стоят и имена като Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions и Щатският университет на Аризона. Sierra Space е ново отделение на учредената през 1963 година Sierra Nevada Corporation за аерокосмически задания. Засега се чака извеждането на станцията в орбита да стане през втората половина на десетилетието.

Капацитетът на Orbital Reef е 10 души, работещи в " бизнес парк с друго предопределение " и кадърен да даде " екзотично настаняване " за галактически туристи. Обитаемата част е планувано да е най-малко толкоз, колкото тази на Международната галактическа станция.

След новината акциите на Redwire, една от участващите компании, бяха спрени от търговия на борсата в Ню Йорк, тъй като цената им скочи в един миг с 40% и приключи търговията с повишаване от 8%.

 Безос показа проект за създаване на
© Blue Origin

" Тепърва започваме да разбираме големите последствия от проучванията при микрогравитация, от разработки и производства, които може да имат значение освен за проучването на Вселената, а и открития, подобряващи живота на Земята ", съобщи Майк Голд, вицепрезидент на Redwire. Blue Origin ще обезпечи " комуналните системи " и " главните модули ". Плановете на компанията са да употребява за извеждането им в орбита ракетата си New Glenn.

Sierra Space взе участие в плана LIFE (Large Integrated Flexible Environment) представляващ на процедура надуваем модул от галактическа станция и възнамерява да употребява за транспорт до и от станцията кораба си Dream Chaser.

Boeing ще построи научния модул, ще управлява интервенциите на орбиталната станция и ще се занимава с поддръжката. Аерокосмическият колос възнамерява да се включи с транспорт на екипажи и товари с капсулата си Starliner.

Приносът на Genesis Engineering тряба да е система, наричана " галактически транспортен съд за един човек ", определяна от компанията като опция на скафандъра.

На конференцията в понеделник представителите на участващите компании не разкриха какъв брой средства възнамеряватда влагат в начинанието. Безос се отдръпна от управлението на Amazon през лятото и се концентрира върху галактическите си планове, като за орбитална станция приказва от към година. Една от аргументите е, че NASA възнамерява да спре потреблението на Международната галактическа станция до края на десетилетието.



Новият консорциум не е самичък в надпреварата за орбитална станция - преди седмица се появи друга група компании. Nanoracks, Voyager Space и Lockheed Martin строят Starlab, която дават обещание да е подготвена през 2027 година, само че планът е за четирима жители и с размер към една трета от този на МКС.

NASA към този момент финансира трети съперник - Axiom Space получи първите $140 млн. за създаване на модули за Министерски съвет, които след " пенсионирането " ѝ да могат да се отделят и да се трансфорат в нова орбитална станция. Ако Конгресът на Съединени американски щати утвърди финансиране за МКС до 2028 година, компанията е подготвена да свърже първия си модул с нея до 2024 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР