Компанията Башкир сода, която произвежда 85% от цялата сода за

...
Компанията Башкир сода, която произвежда 85% от цялата сода за
Коментари Харесай

Най-големият производител на сода в Русия може да бъде национализиран

Компанията " Башкир сода ", която създава 85% от цялата сода за самун в Русия, се пробва да се избави от банкрут, като трансферира собствеността на страната. Старите находища на първични материали се изчерпват, а създаването на нови предизвика митинги на локалните поданици и еколозите, оповестява. 

" Правителството на Башкирия приготвя съглашение за изкупуване на надзорен пакет акции в компанията " Башкир сода " от частни притежатели, съобщи пред " Эху Москвы "  главата на републиката Радий Хабиров. Така районните управляващи се пробват да уредят спора на локалните поданици със притежателите на компанията по отношение на находището на варовици в Кущау. 

Природозащитници и поданици към този момент обясниха за идните вреди върху природата в района, в случай че стартира развиването на Кущау. Обезлесяването към този момент е почнало наоколо до находището, запасите на който може да са задоволителни за компанията за 70 години. 

" Предприятието, несъмнено, би трябвало да бъде избавено. Ако акционерите на предприятието не виждат този път, като република ние би трябвало да поемем отговорност ", каза още Радий Хабиров. 

Според него облагите, които притежателите в този момент насочват към дивиденти, могат да бъдат изразходвани за модернизиране на производството и прекосяване към различни източници на първични материали. През 2019 година чистата облага на компанията е възлизала на 12 милиарда рубли, а дивидентите - 7 милиарда рубли. 

Правителството на Башкирия посредством държавната компания " Инвестиционен фонд " има 38,28% от уставния капитал на " Башкир сода ", други 57,18% принадлежат на компанията " Башхим ", останалата част принадлежи на миноритарните акционери. Сред главните притежатели на компанията са някогашният заместник-управител на Ненецкия самостоятелен окръг Сергей Черников и Дмитрий Пяткин. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР