Мексикански железопътен оператор спря маршрути на фона на смъртните случаи на мигранти

...
Компания, която оперира някои от железопътните линии в Мексико, спря
Коментари Харесай

Компания, която оперира някои от железопътните линии в Мексико, спря 60 от своите маршрути след вълна от мигранти, които се качват на товарни влакове.

Ferromex каза, че услугата ще бъде спряна на 60 влака, пътуващи към границата на Мексико със САЩ, за да се „избегнат инциденти или загуба на живот“.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Той добави, че броят на мигрантите, които се опитват да се прикачат на неговите товарни влакове, е „безпрецедентен“.

Стотици хиляди се катерят по покривите и се придържат отстрани всяка година.

Grupo México, която притежава най-големия железопътен оператор в Мексико, Ferromex, заяви в изявление, публикувано [на испански] във вторник, че е имало „половин дузина случаи на наранявания или смърт през последните дни".

Мрежата от товарни влакове се нарича от мигрантите La Bestia (Звярът) и мнозина рискуват да се качат на борда, за да ускорят изминат своето 3000-километрово пътуване (1860 мили) от южната до северната граница на Мексико.

Тъй като вагоните обикновено са пълни с товари, повечето се возят на покрива на влака или да висят отстрани.

Ако паднат, те рискуват да загубят живот и крайници. Влаковете са мишена и на банди, които обират, изнасилват и изнудват мигранти.

Ferromex каза, че повече от 1500 души са се събрали на върха на влак и във влаково депо в Тореон, откъдето тръгват товарните услуги за редица мексикански градове на границата на САЩ.

Компанията каза, че още стотици са се събрали на други ключови точки на железопътната линия, с повече от 1000 на покривите на вагоните по маршрута между Чихуахуа и Сиудад Хуарес.

Ferromex каза, че сред тези, които се качват на техните товарни влакове, са семейства с деца.

Изявлението на Ferromex идва на фона на предупреждения от международни организации за нарастващия брой деца, тръгващи по сухопътния маршрут през Мексико до САЩ.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР