Компания Хърватски пътища подписа днес в Дубровник договор с китайския

...
Компания Хърватски пътища подписа днес в Дубровник договор с китайския
Коментари Харесай

Китайска компания ще строи мост в Хърватия, заобикалящ Босна и Херцеговина

Компания Хърватски пътища подписа през днешния ден в Дубровник контракт с китайския консорциум Чайна роуд енд бридж корпорейшън за строителството на мост от континента до полуостров Пелешац макар митингите на Босна и Херцеговина, съобщи Танюг.

Плановете за строителство на моста бяха посрещнати с яростна опозиция в Сараево. Босна и Херцеговина има изход на Адриатическо море с широчина 8 километра в региона на полуостров Пелешац, само че крайбрежните води принадлежат на Хърватия. През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща главната част на Хърватия с южната част, където се намира огромното пристанище Дубровник.

С построяването на моста Босна и Херцеговина ще изгуби средства от преноса през босненска територия, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хърватският министър председател Андрей Пленкович съобщи през днешния ден, че се надява планът за строителство на моста да се осъществя през идващите 3-4 години.

" По този метод решаваме стратегическия въпрос за свързването на тази част на Хърватия с останалата й територия, получаваме огромен капиталов план и отваряме дълготрайно вратите за съдействие с Китай ", сподели Пленкович. Той добави, че планът зачита ползите и на Босна и Херцеговина. Мостът ще бъде построен на 55 метра височина и ще дава опция за безпрепятствена работа на босненското пристанище Неум.

Мостът ще бъде дълъг 2440 метра и ще съставлява структура от бетон и стомана, устойчива на земни земетресения и мощни ветрове. Строителството му ще коства 280 милиона евро без Данък добавена стойност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР