Компаниите вече ще могат да набират до 8 млн. евро

...
Компаниите вече ще могат да набират до 8 млн. евро
Коментари Харесай

Стартиращите компании ще могат улеснено да набират до 8 млн. евро през борсата

Компаниите към този момент ще могат да набират до 8 млн. евро капитал от борсовия сегмент BEAM вместо досегашните 3 млн. евро. В петък Народното събрание одобри поправката в Закона за общественото предложение на скъпи бумаги, с което се усилват опциите на борсовия сегмент, който е очакван за дребни и междинни започващи компании, въпреки там към този момент да излязоха и сдружения в по-напреднала бизнес фаза.

BEAM разрешава на сдруженията да се записват без утвърден проспект от Комисията за финансов контрол, което постоянно лишава най-малко 6 месеца и е придружено и с повече разноски. За листване е необходим единствено документ за допускане, който се следи от БФБ.

Сегментът като цяло е с по-ниско равнище на регулация и бистрота - да вземем за пример фирмите там са длъжни да разгласяват единствено шестмесечни и годишни доклади (за разлика от контролирания пазар където са на всяко тримесечие), има и занижени условия за отправяне на търгови оферти да вземем за пример. По-леките регулации разрешават на този пазар да се листват постоянно и компании с по-специфичен бизнес модел, правилник и акционерна конструкция. Освен това на него нямат право да вземат участие пенсионните фондове, а главните играчи са дребните вложители, като с помощта на него някои от тях влязоха за първи път на финансовия пазар.

Депутатът от " Демократична България " Владислав Панев разяснява в своя Фейсбук профил, че мярката е значима за стимулиране на новите бизнесмени, които могат да основат първите български " еднорози ". " България е несъмнено единствената страна в Европейски Съюз с толкоз огромен дял на банковото кредитиране в икономическия живот на страната. Това спъва новите компании, понижава опциите за вложения и в последна сметка води до приключване на капитали от страната ", написа той.
Реклама
" BEAM пазарът се трансформира във все по-разпознаваем инструмент за развиване на софтуерните компании в България. Прагът за набиране на средства се подвига от 3 млн. евро на 8 млн. евро на година. Това е доста значима смяна, която усъвършенства възможностите за по-добро развиване освен на фирмите, само че и на самия финансов пазар в България ", разяснява в LinkedIn и Добромир Иванов, който е изпълнителен шеф на Българската стартъп асоциация.

От основаването на BEAM през 2018 година до момента през него 8 компании са набрали близо 30 млн. лева капитал, като всички направиха това през предходната и тази година. Сред тях са сатртиращи компании, като " Дронамикс капитал " и " Син карс индъстри ", а други като " Импулс I ", " Ейч ар капитал " и Уебит инвестмънт нетуърк " набират средства, които влагат в стартъпи. През последните дни поръчка за листване направиха още две сдружения - " Фешън съплай ", която е профилирана в шивашката промишленост и е с по-дълга бизнес история, както и " Бии Смарт Текнолоджис ", която предлага софтуерни решения за усъвършенстване на активността на пчеларите.
Свързани публикации " Фешън съплай " ще прави фешън агресия с финансиране от борсата за 4 млн. лева 23 юни 2022, 14:28 " Уебит инвестмънт нетуърк " провокира интерес за над 14 млн. лева на борсата 6 юни 2022, 16:03 Борсовата игра на Webit: Всичко за първото IPO на BEAM за годината 2 юни 2022, 10:44 Колко рентабилност донесоха новите компании на фондовата борса в София 14 февруари 2022, 09:03 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР