Компаниите в ЕС може да успеят да отговорят на руското

...
Компаниите в ЕС може да успеят да отговорят на руското
Коментари Харесай

EK не вижда проблем за плащането на руския газ с рубли

Компаниите в Европейски Съюз може да съумеят да отговорят на съветското искане за заплащанията за съветския природен газ в рубли, без да нарушават европейските наказания, в случай че те заплащат в евро или долари, които след това се обръщат в съветска валута, счита Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

Москва предизвести Европа от риск да приключи газовите доставки, в случай че те не се заплащат в рубли. През март Русия издаде декрет, предлагащ на купувачите на съветска сила да отворят сметки в " Газпромбанк ", с цел да заплащат в долари или евро, които по-късно ще бъдат конвертирани в рубли.

Европейски Съюз по-рано през месеца сподели, че има риск този декрет да наруши европейските наказания, защото той ще сложи ефикасното довеждане докрай на договорката по пазаруване на газа, протичащо се при преобръщането на платените суми в съветски рубли, в ръцете на съветските управляващи. Но в този момент в съвещателен документ, изпратен до страните членки, Европейска комисия споделя, че предлагането на Москва не пречи обезателно на процеса на заплащане, който да е в сходство със глобите на Европейски Съюз против Русия поради Украйна. Брюксел споделя, че има варианти, които биха могли да разрешат на фирмите да продължат законно да заплащат за газ.

" Компаниите от Европейски Съюз могат да изискат от съветските си сътрудници да извършват техните подоговорни отговорности по същия метод, както преди приемането на указа, т.е. посредством складиране на дължимата сума в евро или долари ", се споделя в документа.

Преди да извършат заплащането, операторите от Европейски Съюз също по този начин би трябвало да дадат ясно да се разбере, че те считат своите подоговорни отговорности за изпълнени, когато те подават евро или долари в " Газпромбанк ".

В документа се предлага да се потърси удостоверение от съветската страна, че тази процедура е допустима съгласно разпоредбите на указа.

Режимът на наказания на Европейски Съюз не не разрешава на фирмите да отварят сметки в " Газпроманк " или да споделят с банката в опит за намиране на решение, се споделя в документа на Европейска комисия.

Коментирайки тази информация заместник-председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев съобщи, че Европейска комисия е позволила опция за възнаграждение за газа в рубли и че счита, че указът на президента на Русия може да се ползва за европейските бизнеси. " Ние ценим последователността и принципността на нашите европейски сътрудници ", написа Медведев в канала си в " Телеграм " и добави усмихнати емотикончета. После той напомни, че съгласно нови данни на МВФ Европа няма да изкара без съветски газ повече от шест месеца. А след това добави, че в случай че би трябвало съществено да се приказва и една седмица няма да издържи Европа без съветски газ, съобщи ТАСС.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР