Компаниите с приходи над 1,5 млрд. лв лв., осъществяващи дейност

...
Компаниите с приходи над 1,5 млрд. лв лв., осъществяващи дейност
Коментари Харесай

Компаниите с приходи над 1.5 млрд. лв лв. ще трябва да оповестяват публично платените данъци

Компаниите с доходи над 1,5 милиарда лева лева, осъществяващи активност в Европейски Съюз, би трябвало да оповестяват обществено, информация за платения от тях корпоративен налог в другите страни и юрисдикции. Това планува план на Закон за изменение и допълнение на Закона за счетоводството, оповестен за публично разискване на 19 септември.

Целта на измененията е да бъде синхронизирана нормативна уредба в България с наредбите на евродиректива, целяща по-голяма корпоративна бистрота. Според предварителната оценка на законопроекта е записано, че комплицираните данъчни правила и неприкосновеността на данъчната информация разрешават на някои мултинационални предприятия да следват тактика на нападателно данъчно обмисляне.

" За разлика от дребните и междинни предприятия и самостоятелните данъкоплатци, мултинационалните компании са способни да се възползват от пропуските в националното и интернационалното данъчно законодателство, с цел да трансферират облагите си от една страна в друга и по този начин да понижат плащаните налози ", написа още в документа. Според оценка, осъществена от Европейската комисия, годишните загуби на страните членки на Европейски Съюз от избягването на налози от страна на мултинационалните предприятия възлизат на стойност сред 50 и 70 милиарда евро.

В случай че групата реализира активност в Европейски Съюз единствено посредством дъщерни предприятия и клонове, те би трябвало да разгласяват и дават разполагаем декларацията на крайното дружество майка, а в случай че такава не е разполагаем, да изготвят и разгласяват декларация, съдържаща цялата информация, с която разполагат. Предвидена е опция декларацията да бъде оповестена на едно място в Европейски Съюз, като се обезпечи безвъзмезден достъп за всички заинтригувани лица в Съюза.

Информацията, която ще предстои на обявление, включва начисления и заплатен подоходен/корпоративен налог, както и друга обвързвана информация като: естество на активността, оборот, брой чиновници, облага преди данъчно облагане и други Оповестяването ще се ползва от 1 януари 2025 година за годишните финансови доклади за 2024 година, написа още в съпътстващите документи.

С измененията се вкарват и санкции за подправено счетоводство за подкупване на непознати длъжностни лица или за укриване на подобен рушвет ". " Предвижда се с новите увеличени санкции и имуществени наказания,от 5 000 до 15 000 лева, за физическото лице, а на предприятието - от 10 000 до 20 000 лева.

Според данни на Национална агенция за приходите измежду най-големите данъкоплатци по импортиран корпоративен налог за 2022 година попадат четири енергийни дружества- АЕЦ " Козлодуй " ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД, " Булгартрансгаз " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ЕАД), както и три добивни компании ( " Аурубис " България АД, " Елаците " -Мед АД и " Дънди Прешъс Металс Челопеч " ЕАД).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР